15 000 tågade genom Malmö

Över 15 000 personer demonstrerade i Malmö i lördags (den 20 september) för ett annat Europa – en annan värld. Demonstrationen var en mäktig manifestation med udden mot kapitalismens plundring och förtryck. I nästan fyra timmar pågick marschen från Rosengård till den avslutande festen i Pildammsparken.

– Det var en lång demonstrationsväg, men mycket god stämning i tåget, sa Hildur Boldt, som gick i den fackliga delen av tåget.Boldt hade åkt från Helsingfors för att delta i Forumet.

– Jag har deltagit på många seminarier, mest intressant var den om privatiseringar och så kallade marknadsreformer, fortsatte Hildur, som själv är emot privatiseringar och ser exempelvis sjukvården som en självklar del av den offentliga sektorn.

Grundidén att utgå från förorten Rosengård var god, men den tappade mycket av sitt syfte då arrangemanget inte på något sätt var förankrat i för­orten. Flertalet personer bosatta i området frågade vad det var för slags demonstration.Två timmar innan den officiella samlingen fanns Rättvisepartiet Socialisternas (RS) medlemmar på plats för att prata med lokalbefolkningen ge­nom att knacka dörr i bostadsområdet och sälja Offensiv i Rosengårds centrum.

I Pildammsparken efter demonstrationen samlades de tusentals demonstranterna för att lyssna på tal, musik och självklart diskutera politik.Innan Mikael Wiehe började sitt framträdande i den stora parken stötte Offensivs utsända på Fabio Di Flelice från Italien, som deltar på sitt första European Social Forum.

– Jag är här för att demonstrera mot högerpolitik och försvarandet av arbetsrätten. Jag tror situationen för visstidsanställda runt om i Europa är svår och jag ser kampen för fast anställning som mycket viktig.

– Det är så många här från hela världen. Det är både kul och viktigt att prata och utbyta erfarenheter med varandra.

RS, den svenska sektionen av CWI, hade en livlig del i demonstrationen.Talkörerna riktades mot högerregeringen, mot rasismen – för åter­införandet av asylrätten, mot Irakkriget och för en hållbar utveckling då det gäller miljön.

Allt detta med utgångspunkten att det behövs en kamp för global socialism.”Kamp mot krig och kapitalism – vägen framåt är socialism” och ”Fight the power, smash the system – What we need is socialism”, var några av talkörerna som ekade längs Malmös gator.

Johannes Lundberg

Ny i RS Malmö

Rebecka von Schantz bor i Malmö, är 21 år och jobbar på restaurang. Hon är en av de nya medlemmarna i RS Malmö.

Varför gick du med i RS?
– Jag har alltid varit intresserad av socialism och hållit med om socialismens idéer. När jag träffade RS kände jag att man hade konkreta lösningar och program för hur man ska kämpa.

Johanna Evans

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: