European Social Forum: Fackliga rättigheter i fokus

Bra respons för Rättvisepartiet Socialisterna
”Försvara konflikträtten”, dvs strejkrätten, var budskapet på frontbanderollen när 15 000 demonstrerade på European Social Forum i Malmö den 20 september. Det var den största demonstrationen i landet sedan kampanjen innan USA:s invasion av Irak 2003. Under ESF genomfördes också demonstrationer för rätten till asyl och mot klimathotet.Årets ESF var den minsta sedan starten i Florens för sex år sedan. Organisatörernas uppgift att 10 000 deltagit i något seminarium verkar också vara en överdrift. Det fanns också skäl att vara skeptisk på grund av att “officiella” organisationer mer och mer tagit över ESF. Bland talarna på invigningen fanns t ex LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin och förre ärkebiskopen KG Hammar.Men den med svenska mått stora mobiliseringen var i sig en injektion som många gräsrötter behövde i ett läge som inte präglats av särskilt mycket kamp. Att ESF hölls i själva stan i Malmö var också en fördel som gjorde det lättare att nå till nya arbetare och ungdomar.Media försökte uppfylla sina egna förutsägelser genom att beskriva Reclaim the Streets som ett upplopp och massförstörelse av Malmö. Utan att försvara vissa deltagares uppträdande – det fanns helt klart ingen politisk idé bakom denna gatufest – är det viktigt att känna till att sammanlagt 13 fönsterrutor krossades, samtliga på SEB. Polisen höll dock en låg profil, jämfört med polisvåldet i Göteborg under EU-toppmötet 2001.Fackliga rättigheter var mer i förgrunden på detta ESF, med flera intressanta seminarier (se artikel här intill). Kritiken riktades mot EG-domstolen, som sätter kapitalets fria rörlighet framför fackliga rättigheter. Försvaret av strejkrätten på den stora demonstrationens huvudbanderoll var samtidigt riktad mot LO-ledningen som sitter i samtal med Svenskt Näringsliv om ett nytt huvudavtal.

Klimathotet
Omkring tusen personer deltog i en klimatdemonstration på fredagen. Man blockerade också trafiken på vissa vältrafikerade gator i centrala Malmö.Medvetenheten om den globala uppvärmningen som skapad av människor och ett hot mot all mänsklig existens har ökat kraftigt bara under det senaste året. Nya nätverk har bildats och på ESF spreds en rad material och böcker i ämnet. En fråga som debatterades under ESF var banden mellan kamp för att rädda miljön och kampen för ett socialistiskt samhälle. Även om många ESF-deltagare beskriver sig som vänster är en hel del ändå beredda att söka ”kortsiktiga lösningar”, som t ex ransonering och handel med utsläppsrättigheter. Men genomförda av en kapitalistisk stat kommer dessa åtgärder inte att vara någon lösning. Arbetare och fattiga kommer att tvingas betala priset medan storföretagen kan fortsätta som hittills.Behovet av en demokratisk plan för produktionen och ett energibesparande program för bostäder och transporter understryker behovet av förstatliganden under arbetarkontroll. Internationell socialism är den enda lösningen mot klimathotet.Klimatet är i fokus för nästa stora mobilisering av miljö- och antikapitalistiska aktivister, vid FN:s stora klimatkonferens i Köpenhamn, i december 2009.

Antirasism och asylrätt
Demonstrationen för rätten till asyl under ESF krävde ett stopp för alla utvisningar. 200 föräldralösa flyktingbarn har fått avslag av Migrationsverket och hotas av utvisning. På torsdagen, den 18 september, omringades Migrationsverket i Malmö av aktivister och senare deltog 500 personer i en demonstration. Rättvisepartiet Socialisterna, som är aktivt flera kampanjer för flyktingar, deltog i demonstrationen. Tyvärr fokuserade arrangörerna av demonstrationen nästen helt på att kritisera Migrationsverkets personal istället för regeringen och EU. Senare i höst ska EU beslut om en ny, ännu värre flyktingpolitik, på förslag av Frankrikes president Sarkozy. Även här gäller det att koppla samman kampen för asyl och papperslösas rättigheter med kampen för samhällsförändring.


Rättvisepartiet Socialisterna
RS möten, flygblad och aktiviteter, kanske särskilt Offensivförsäljningen, fick bra gensvar av särskilt unga ESF-deltagare och Malmöbor, som sökte efter socialistiska idéer och initiativ. RS var tveklöst det mest synliga politiska partiet under ESF, med många bokbord vid ESF:s mötesplatser. Vårt möte om massprotester i Kina var en stor succé, med 116 deltagare tidigt på söndag morgon dagen efter den stora demonstrationen. Massor av frågor och svar fyllde rummet, och många gav ekonomiska bidrag till hemsidan chinaworker.info. Mötet var ett av de största seminarierna. Även mötet om klasskamp och nya partier i Europa hölls i ett fullpackat rum, med extra impulser från den fördjupade globala finanskrisen.Under ESF:s drygt fyra dagar sålde vi drygt 1150 Offensiv. Sammanlagt drog vi in över 32 000 kronor från tidnings- och bokförsäljning, samt på insamlingar. Tre nya medlemmar gick med i RS och ytterligare 40 anmälde intresse av att gå med, några av dem från nordiska grannländer. För alla RS:are var möjligheterna att bygga partiet och vår international mycket tydliga under de intensiva kampdagarna i Malmö.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: