Inga nazister på våra gator – protester mot nazistmarsch Lund

1500 antirasister hade samlats i Lund med syftet att stoppa nazisternas marsch genom staden. Demonstrationen saknade ledning och organisering, vilket ledde till att ett mindre antal maskerade och omaskerade demonstranter kund ta första initiativet och inledde angrepp mot polisen med gatstenar, fyrverkeripjäser och flaskor.


Under dagen och kvällen greps 9 personer. I samband med protesterna omhändertogs 145 personer, vilket motsvarar långt fler än antalet våldsamma demonstranter. Polisens massiva mobilisering och blockad till skydd för nazisterna provocerade fram våldsamheter från ett mindre antal personer. Detta gav polisen en anledning att redan från början gå in hårt mot samtliga demonstranter. Polisen forcerade folkmassorna med piketbussar, hundpatruller och hästar utan att ta hänsyn till riskerna för allvarliga personskador. En av demonstranterna blev överkörd och flera blev påkörda av polisbilar.


– Min övertygelse är att de spär på konflikten. Det handlar om en ren maktdemonstration från deras sida, beskriver vittnet Agne Ziethén polisens agerande i Sydsvenskan. Ett annat vittne, Linda Fagerström, berättar om att även nazisterna agerat våldsamt och kastat facklor mot motdemonstranterna. Trots det ingrep inte polisen i samma grad mot nazisterna. En direkt följd av polisens brutalitet var att demonstrationen splittrades upp och passiviserades.


Nazistmarschen kunde ha stoppats med en organiserad ledning med ett uttalat syfte, vägledning och beslutsamhet i agerandet. En demonstrations styrka är det kollektiva agerandet. Det har tydligt visat sig i Göteborg där den så kallade svenska motståndsrörelsen flera gånger stoppets med fredliga och samordnande blockader. Polisen har betydligt svårare att gå in med vevande batonger i en folklig demonstration. De gånger då demonstranterna i Lund agerade kollektivt och beslutsamt så kände polisen sitt underläge och backade.

Det är förståeligt att ungdomar och antirasister känner en frustration över polisens massiva mobilisering för att beskydda nazisterna, samt tidigare agerande från polisen mot antirasister. Däremot så har våldet avslöjats sig inte vara vägen framåt. Våldsamheterna bäddade för en omfattande smutskastning av hela vänsterrörelsen i borgerlig media. Nazismen har och kommer inte att stoppas med gatstenar mot ordningsmakten.

Det krävs en enad kamp för att stoppa nazisterna, men även för att bekämpa grogrunden för rasismen som är högerpolitiken och missnöjet som följer i dess spår.

RS Malmö

3 Responses to Inga nazister på våra gator – protester mot nazistmarsch Lund

 1. Rättelse skriver:

  E det konstigt om Polisen försvarar sig om Folk kastar sten och flaskor osv mot dem ???

  Lägg ner det där snacket om att Polisen provocerar..

  Svenska Polisen provocerar ingen som inte provocerar dem !!!

 2. rsmalmo skriver:

  Precis som vi skriver så kastades föremål mot polisen, vilket vi även fördömer (en dålig poltisk metod).
  Samtidigt så omhändertogs ett stort antal oskyldiga och man blockerade vägen för en demontration på närmare 1500 personer, däri låg provokationen från polisens sida.
  Att svensk polis inte provocerar är ett naivt påstående. Jag ger dig tipset att läsa på om Göteborgskravallerna. Finns att köpa ett Offensiv specialnummer om just det om du mailar till offensiv@socialisterna.org .

 3. […] det dock när AFAiter och andra lösa element börjar gnälla över hur “poliserna skyddar nazisterna“. Ja, polisens jobb är att skydda medborgarna, och i en demokrati så gäller det skyddet […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: