Lund: Frige Husockupanterna!

Natten till den 13 oktober tog sig en grupp ungdomar in i, och ockuperade, en övergiven kommunägd villa i Lund. Kommunpolitikerna har i fle­ra år ignorerat de ungas krav på billiga bostäder och mån­ga har därför tvingats betala ockerhyror för andrahandskontrakt eller bo på vandrarhem.

Kommunen har låtit bli att bygga billiga bostäder och istället satsat på bostadsrätter och ombildningar och valt att bortse ifrån de behov och ekonomiska resurser studenterna har. Ockupationen av villan gjordes dels i protest mot bostadspolitiken, men var även en direkt lösning på den hemlöshet bostadspolitiken försatt dem i. Den genomfördes helt fredligt och mötte stöd från övriga lundabor.

Kommunen kallade efter några dagar till ett möte med ockupanterna där man meddelade att ingen vräkning var aktuell och att huset inte skulle rivas på åtminstone tre år. Men man uppmanade samtidigt ockupanterna att ge sig av frivilligt. Två veckor senare, tisdagen den 4 november, kom slaget. En polisstyrka på minst 50 poliser, polishundar och piketstyrkor, tog sig in i villan. Man tömde den och grep sex personer misstänkta för grovt olaga intrång. Det var den största polisinsatsen i Lund på flera år. Strax efteråt revs villan. Samma kväll slöt 250 personer upp i en demonstration mot polisens och kommunens agerande, och senare på kvällen ockuperades två nya fastigheter. Dagen efter ingrep polisen även mot detta. I insatsen för att tömma den fastighet som inte redan var utrymd och i den protestdemonstration som följde greps 9 personer. Poliser­na slog och sparkade demonstranter och ockupanter och släppte lös polis­hundar. En socialdemokratisk representant i kommunens vård- och omsorgsnämnd har polisanmält polisen efter att ha blivit misshandlad av en maskerad polis. På fredagen genomförde studenter en stödockupation.

På lördagen den 8 november hölls en ny demonstration till stöd för ockupationerna och för byggandet av billiga hyresrätter i Lund. Här deltog 300 personer som efter samling på torget tågade genom Lund under parollerna ”Bostad åt alla” och ”Studera, organisera, ockupera”.

Politikerna i Lund har visat att de inte är intresserade av att invånarna har någonstans att bo. Deras intresse ligger i spekulationer och vinster för fastighetsägare, inte vanligt folks rättigheter. Medborgare blir inte hörda och när någon tar saken i egna händer tar man till polisinsatser och brottsrubriceringar istället för en ny bostads­politik. Lägg ner åtalet mot ockupanterna och sätt igång med byggandet av hyresrätter!

Sara Magnusson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: