Regnbågsparaden lockade 1000 personer

Malmös motsvarighet till Pridefestivalen, Regnbågsparaden, lockade 1000 personer under lördagen. Rättvisepartiet Socialisterna var självklart på plats med fanor och banderoller.


Paraden marscherade i ungefär två timmar, från Stortorget till Folkets Park, där det hölls ett par tal i eftermiddagssolen. Stämningen var lättsam och åskådarna fick en del komiska intryck från de mest utsmyckade paraddeltagarna. Fantasifullt klädda deltagare dansade på lastbilsflak till musiken som omgav hela demonstrationståget. RS fick bra respons på kampanjen mot nazistvåldet. Det är uppenbart att det saknas ett riktigt arbetarparti i staden, och detta speglar sig på folks nyfikenhet och positiva reaktioner då de möter RS-medlemmar under de olika aktiviteterna.
HBT-rörelsen måste bredda sin kamp för att gå framåt. Den bör riktas mot nedskärningar på skolan, mot nazism och rasism och mot Europas inhumana flyktingpolitik. Skolpersonal och lärare behöver utbildas i HBT-frågan för att bättre kunna ge stöd åt HBT-personer, som ofta har svårt att komma ut med sin sexuella läggning samt att motstå mobbning och trakasserier. Till detta behövs mer resurser till skolan. Nazistvåldet drabbar inte bara invandrare, utan även antirasister, socialister och HBT-personer. Som bekant ligger roten till detta våld i att rasistpartier som SD går framåt i val och opinionsundersökningar. HBT-personer som flytt från diktaturer som styrs av religiösa fundamentalister, t.ex. Iran, utvisas från Europa. En HBT-person riskerar i dessa länder allt från spöstraff till döden. I slutändan måste HBT-rörelsens kamp föras mot högerregeringen och dess nedskärningar, och mot det nyliberala Fort Europa, för en socialistisk värld.

Ammar Khorshed

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: