Polishets mot invandrare

Rasistiska utspel som ”apajävel” och ”blattajävel” haglade i piketbussen under en insats i Rosengård för knappt fyra veckor sedan, trots det är de tre poliserna kvar i tjänst. Fallet är inte unikt, rasismen inom kåren har länge frodats och ledningen inom Skånepolisen har trots tidigare larm inte agerat.

polis
Det var under
rättegången mot ett par av ungdomarna som var inblandade i våldsamheterna i Rosengård i mitten av december förra året (Offensiv #832), som polisens filmupptagning avslöjade polismännen. Tre poliser hetsar i filmen mot rosengårdsungdomar med rasistiska glåpord och hotfulla kommentarer som ”jag ska göra han steril om jag får tag i honom” och ”han ska ha så duktigt med stryk så han inte kan stå på benen”. Ingen av de övriga poliserna i bussen reagerade på de rasistiska uttalandena, vilket säger en del om jargongen inom kåren.

Kristian Augustsson, chefsåklagare på riksenheten för polismål, har beslutat att lägga ner förundersökningen mot poliserna. Enligt Augustsson faller incidenten inte under bestämmelsen om tjänstefel eftersom det inkommit uppgifter om att polisernas främsta uppgift den dagen var att filma, inte att ingripa med våld. Vilken uppgift polismännen hade under de övriga dagarna av insatsen framgår dock inte.

En het debatt har nu blossat upp efter att flera incidenter inom poliskåren har förts fram i massmedia de senast dagarna. Det framkom under helgen att poliser under Skånepolisens internövning, våren 2008, använde sig utav fiktiva namn som ”Neger Niggersson” och ”Oskar Neger”. Sydsvenskan publicerade i måndags ett e-postmeddelande som visade på att Skånepolisens högsta larmats av anställda om problemet, men valt att ignorerat det. Rasismen inom poliskåren är uppenbarligen inte begränsad till ett fåtal fall, trots att ledningen försöker ge sken av just det. – Jag påstår att det är en isolerad företeelse, sa Hans Nordin, biträdande länspolismästare i Skåne, till Sydsvenskan.

När politikernas hets mot invandrare och flyktingar tilltar med exempelvis Moderaternas ”svenskkontrakt”, beskyllningar mot förortsbor (Offensiv #836), samt den inhumana flyktingpolitiken, så ter det sig inte så underligt att detta även sprider sig till övriga delar av statsapparaten.

RS kräver att de inblandade poliserna samt den ansvariga ledningen skiljs från sina tjänster. Vi kräver även att ett seriöst arbete för att motverka rasism inom myndigheten inleds, med regelbundna kurser och seminarier, samt fler psykologer och handledande personal för kontinuerliga samtal med alla anställda inom polisen. Rasismen kommer dock inte att försvinna varken från poliskåren eller det övriga samhället så länge som den inte bekämpas av en massiv folkrörelse.

Ammar Khorshed

5 Responses to Polishets mot invandrare

 1. Lars skriver:

  Att vara polis i Malmö utan att få rasistiska tankegångar måste vara lika svårt som att vara vegetarian och jobba på ett slakteri utan att känna illamående.
  Kan vi inte låta invandrarna få första tjing på platserna på polishögskolan? Jag har för mig att det redan är fallet?

 2. Angående det där med ”apajävel” så syftade polisen på en AFA-aktivist, ingenting annat.
  När det gäller ”blattajävel”, ”Neger Niggersson” och liknande så är det skitlöjligt, media väljer att fokusera på struntsaker istället för att ta upp de verkliga problemen, nämligen de typer som har ställt till med kravallerna, bränder och annat.

  När det gäller Rättvisepartiet Socialisterna så är ni verkligen ett lustigt och motsägelsefullt sällskap, ni anser er vara för demokrati samtidigt som ni är emot den.
  Ett exempel på det är de stolligheter och barnsliga uppträdande som er Kristofer Lundberg gjorde sig skyldig till i en debatt med Sverigedemokraternas ungdomsledare Erik Almqvist i SVT-programmet Debatt, jag syftar nu både på det som skedde i programmet och i efterspelet efteråt.

 3. rsmalmo skriver:

  Kriminalitet är inte ett etniskt problem, utan ett socialt problem. Det är sant att invandrare är överrepresenterade i brottsstatistiken, detta beror främst på att de oftare tillhör en lägre social (och ekonomisk) status i det svenska samhället. Dessutom missgynnas invandrare av polisen och rättsväsendet.
  Frågan om polisskolan får du undersöka på polisens hemsida.

 4. rsmalmo skriver:

  Karpstryparn:
  Lustigt att du nämnder ”de verkliga problemen”, men du är helt ute och cyklar i ditt resonemang. Roten är de sociala problem som får sitt uttryck i våld, uppror mot ordningsmakten och annan kriminalitet. Istället för att ta itu med de verkliga problemen i förorterna så väljer politikerna att vända fokuset mot några enstaka bråkstakar (precis som du försöker göra).

 5. rsmalmo skriver:

  Krpstryparn:
  Svar på din andra fråga. Demokrati är inte något som bara ska utövas var 4:e år. Opinionsyttringar mot rasism och nazism är en del av vardagsdemokratin. Jag vet inte vad du syftar på när du skriver om det ”barnsliga uppträdandet”, förklara gärna lite närmare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: