Offensiv: I marginalen

Svenska Dagbladet skrev knappt en rad på sin ledarsida om Israels terrorkrig i Gaza, men des­to mer om protesterna mot tennismatchen i Malmö. Det var den ena vidriga ledarkommentaren efter den andra. Samma dag som matchen började, fredagen den 6 mars, hade tidningen en huvudledare med rubriken ”De kan inte dölja sin väpnade gren”. I ledaren försöker man koppla samman Nätverket Stoppa Matchen med antisemitism, nazism och olika terrororganisationer.
”Man skulle rentav kunna fråga varför Stoppa Matchen inte välkomnar nassarna med vidöppen famn”, frågar lederskribenten i sin enfald för att se­dan avsluta med ”inte konstigt att nazisterna söker sig till ett sådant kamratskap”. Det var lika lögnaktigt som kränkande. Särskilt med tanke på att det inte är högern eller Svenska Dagbladet som har kämpat och kämpar mot nazism och antisemitism.
Både Högern och dess husorgan Svenska Dagbladet hade svårt att dölja sin glädje när Hitler tog makten i Tyskland 1933. Det året publicerade man till exempel en intervju med Verner von Heindenstam, med rubriken ”Hitlers seger en seger för kulturvärlden”.
I sin kommentar till Kristallnatten 1938, inledningen till Förintelsen, skrev Svenska Dagbladet likt tyska tidningar att ”det var egendom i judehänder som togs i beslag”. För att sedan hävda att ”det var en intern angelägenhet för Tyskland”.
”Den rapportering som fanns i de inflytelserika tidningarna (bl a Svenska Dagbladet) utmärkte sig för en anonymisering av de judiska offren, en sållning av uppgifter om övergreppens omfattning och konsekvenser, ett företräde för ett tyskt perspektiv på händelseutvecklingen, en successiv normalisering av kränkningarna och ett accepterande av antisemitisk vokabulär och antisemitiska nyheter. Sammantaget skapade detta en mening åt rapporteringen som motsvarades av en likgiltighet för vad som hände judarna” (Kristallnatten i svenska dagstidningar , utgiven av Forum för levande historia 2005).

 svd

Svenska Dagbladet kände kamratskap med nazismen, inte med dess offer. Under nedräkningen mot USA:s krig mot Irak var Svenska Dagbladet bombhögerns språkrör nummer ett. Kriget var ”rättfärdigt” skrev tidningen. USA:s krigsarmé är Svenska Dagbladets väpnade gren.

Offensiv nr. 841

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: