ArbetarInitiativet: Mot avregleringen av tågtrafiken

Förslaget om fri konkurrens på samma trånga och redan idag överbelastade spår är mer extremt nyliberalt än vad som existerar någon annanstans i världen, inklusive England.

Att det kan läggas fram idag är ett sorgligt besked om den obefintliga förmågan till motstånd från de etablerade s k oppositionspartierna och fackföreningsrörelsens ledning mot nyliberala excesser, ens nu under det ideologiska sammanbrottet för dessa idéer.

SJ har utan fackligt och politiskt motstånd förts till sammanbrottets rand av den uppstyckning, bolagisering och utförsäljning som redan har skett av alla tidigare verksamheter, inklusive järnvägsstationer, lok, vagnar, städning, dataenhet och underhåll.

Konsekvensen är förseningar, fler by­ten, krångliga biljettsystem och eftersatt underhåll. Fri konkurrens på spåret kan inne­bära ett dödligt slag mot järnvägstrafiken med nedlagda regiontåg, dyrare priser, sämre säkerhet och service.

ArbetarInitiativet kommer att genomföra en riksomfattande protestdag mot den föreslagna avregleringen genom samtidiga protestmöten vid järnvägsstationer i hela landet. ArbetarInititivet kräver en helt annan järnvägspolitik som ett led i en koldioxidfri och social trafikpolitik, som bland annat kan ersätta en stor del av inrikesflyget och långväga biltrafik med:
En krisplan för demokratisk och snabb klimatomställning av hela tran­sportsektorn med koldioxidfria fordon, kraftigt utbyggt järnvägsnät och snabbtåg.
Utbyggd och fri kollektivtrafik.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: