Låt familjen Salah stanna!

Elever på Vårboskolan i Arlöv ordnade en spontan demonstration från skolan till Migrationsverkets kontor, i protest mot att deras kamrat Rafed Salah och hans familj ska utvisas från Sverige.

Rafed Salah och hans familj flydde till Sverige och Arlöv för ungefär två och ett halvt år sedan. Man fick avslag på sin asylansökan men fick bifall efter en överklagan hos Migrationsdomstolen. Domstolens beslut har sedan dess dsc_0177-artikel_186950aöverklagats av Migrationsverket och man har på nytt fått avslag med hänvisning till Dublinförordningen, vilket innebär att familjen kan skickas tillbaka till det EU-land som de första anlände till, Frankrike. En avvisning till Frankrike skulle med största sannolikhet innebära att familjen tvingas tillbaka till Bagdad, berättade Rafed Salah, den avvisningshotade eleven på Vårboskolan i klass 9a, för Offensiv.

Ett par dagar efter avslaget samlades 60 elever i Vårboskolans bibliotek för att planera en demonstration på skolgården. Man målade plakat och ringde runt till media i hopp om uppmärksamhet. När media till slut uteblev från demonstrationen den 2:a april, så beslutade de drygt 200 eleverna att i frustration marschera de sex kilometrarna till Migrationsverkets kontor i Malmö, för att visa sin avsky mot beslutet.

Efter en och en halv timmes marsch och någon timmes högljudda protester gick en ansvarig på Migrationsverket med på att tala med en grupp elever. Den ansvarige erkände att hon inte läst fallet efter att man lämnat in överklagan och hycklade samtidigt om att de gjort allt för att hjälpa familjen, berättade Melissa Sadikovic, elev på Vårboskolan i klass 9a och aktiv i kampanjen, för Offensiv.

Demonstrationen har haft ett brett stöd, inte bara bland eleverna, utan även av föräldrar och lärare. Rektor Anders Berngarn, tillika kommunfullmäktigeledamot för Moderaterna i Lomma, har däremot gjort allt för att motarbeta protesten. Under demonstrationen satte han lärarna på att ringa runt till föräldrarna och berätta att

Rektor Anders Berngarn

Rektor Anders Berngarn

 eleverna skolkade, något som rektorn hotat med. Melissa berättar att även om lärarna inte öppet vågat visa sitt stöd, så har de förutom att stötta med ord även ordnat så att demonstrationen inte kommer att räknas som skolk. Berngarn sa till Sydsvenskan att ”man måste först ansöka om tillstånd hos polisen om man ska demonstrera på allmän plats”, vilket han till Offensiv hänvisar till lagen. Offensiv informerar Berngarn om att demonstrationsrätten är grundlagsskyddad, även om man inte har ansökt om tillstånd. Anders Berngarn berättade stolt för Offensiv att han minsann haft lektioner i ”demokratiska spelregler” för eleverna, vilket visat sig vara en lögn, och ifrågasatte i nästa andetag elevernas val av metod. En demokratilektion är något som rektor Berngarn tycks behöva. När 1300 namn samlats in, när elever, lärare och föräldrar sluter upp till stöd för demonstrationen, så är det allt annat än demokratiskt att förbjuda den.
– Har en demonstration en bra effekt, frågade sig rektor Berngarn och uttryckte samtidigt oro för att ligister hade kunna starta våldsamheter. Han ljög om att polisen plockat maskerade personer beväpnade med stenar, som inte hade någon koppling till skolan, ur elevdemonstrationen, i ett desperat försök att misskreditera kampanjen. ”Det stämmer inte” konfronterade vakthavande befäl på polisens ledningscentral Anders Nilsson, uppgifterna om maskerade ligister för Offensiv.

Nu planerar eleverna på Vårboskolan nya protester de närmaste veckorna. Med stöd av bland annat Rättvisepartiet Socialisterna kommer kampen att trappas upp och fler skolor kommer att involveras. – Vi ska göra plakat och dela ut flygblad, avslutade Melissa Sadikovic.

Kampen mot den statliga rasismen och för asylrättens återinförande fortsätter.

Ammar Khorshed

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: