Iranska regimen mötte motstånd i Malmö

”Ned med den islamiska terror regimen i Iran”, ”Folkets hus är vårat hus, kasta ut terroristerna ur folkets hus”. Det blev en livlig motdemonstration när iranska ambassaden hyrde in sig i Katrinelunds Folkets hus i Malmö. Liknande demonstrationer mötte iranska regimens representanter vid sitt besök i Göteborg. Tidigt på morgonen samlades exiliranier från en rad organisationer.

iran-protest-backa-057På Celsiusgatan vid Folkets hus var det sedan demonstrationer till långt in på kvällen.  80 personer skanderade ”Ned med den fascistiska regimen i Iran” vilket var det gemensamma budskapet från demonstranterna många hade rest från andra städer för att demonstrera mot ”bödlarnas representanter”. 200 poliser stod till konsulatets förfogande.

I demonstrationen fanns representanter från Irans Arbetarkommunistiska Parti-Hekmatist, Women Liberation Iran, Kommittén för försvar av kvinnorättigheter i Iran, Iranska flyktingars riksorganisation, Iranska flyktingrådet, Iranska flyktingars förbund och Iransk-svenska solidaritetsföreningen i Malmö.

Vid klockan 09.00 kokade hatet i demonstrationen då konsulatpersonalen kom fram till platsen. När personalen kommer i bilar möts de av ägg och tomater som viner genom luften. Demonstranterna lyckades ta sig fram för att blockera de iranska representanterna från att ta sig in. Polisen går hårt in och tre personer omhändertas.

I Göteborg blev det också häftiga protester mot att iranska ambassaden tillåtits att hyra just Folkets Hus en symbol för en arbetarrörelse som den iranska regimen föraktar, förföljer, fängslar och mördar. Eva Tengberg, ordförande i Katrinelunds Folkets hus, säger att det var ett misstag att ge tillstånd till konsulatet.

– Jag var inte så insatt i det här och när vi försökte att tacka nej till konsulatet så var det försent att bryta avtalet, säger hon.

Andra från folkets Hus säger att de kommer vägra att öppna imorgon. ”Vi tycker att det är fel att hyra ut till dessa, vi stödjer protesten”.

Rättvisepartiet Socialisterna som har kontakt med demonstranterna vid konsulatet får höra hur en man från konsulatet tittar mot demonstranterna, formar sin hand till en pistol, siktar mot tinningen och låtsas avlossa ett skott. Sedan pekar han mot en av demonstranterna. Demonstranterna påpekar mordhotet till polisen och kräver att de griper in. Polisen agerar inte.

– Händer det mig något är ni alla ansvariga, ropar en av demonstranterna poliserna.

Långt in på kväller fortsätter ett femtiotal att demonstrera. ”Vi går inte förrän terroristerna är ute” säger de till Rättvisepartiet Socialisterna. Polisen är även de kvar på platsen för att skydda konsulatet. klockan 21.00 hettade det till igen.

Reza berättar för Rättvisepartiet Socialisterna.

– De försökte flytta personalen från konsulatet, kamrater mötte dem med ägg. Polisen attackerade demonstrationen. Tofigh Mohammadi från Göteborg greps och demonstranterna bildade barrikader för att stoppa dem att ta med honom. Polisen väljer senare att släppa honom längre fram.

– imorgon kommer vi fortsätta demonstrera. Personalen på Folkets Hus lovar strejka mot ambassaden imorgon. Utan personal kommer de inte att kunna öppna. Men vi kommer demonstrera för att vara på den säkra sidan.

Rättvisepartiet Socialisterna ger fullt stöd till demonstrationerna mot iranska konsulatet och den iranska arbetarklassen kamp mot diktaturen. Demonstrationerna fortsätter imorgon och Rättvisepartiet Socialisterna kommer att finnas på plats.

RS Malmö

Media Lokaltidningen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: