Dödligt slag mot Smålands nation i Lund

Försöken att slå igen socia­listiska Smålands nation i Lund når nya höjder. Polis och myndigheter försöker nu, med hjälp av media, att beröva studentnationen utskänkningstillståndet.

– Intäkterna från alkoholförsäljning-en är avgörande för Smålands ekono­mi, säger en av de nationsaktiva stu- denterna.
Det var redan för ett år sedan som en ledande student i den borgerliga Malmö nation kom på att Smålands nation var tvingat att ansluta sig till det så kallade Kuratorskollegiet (KK) för att få servera alkohol.
Med tomma löften tvingades således nationen in i KK. Efter en tid genomförde de övriga nationerna en ändring i KK:s stadgar som innebar att alla nationer skulle tvingas att ansluta sig till Akademiska föreningen, trots att Smålands tidigare fått löfte om att slippa det. Ett sådant medlem­skap kostar runt 300 000 kronor per år, en helt orimlig summa som går till en förening vars främsta syfte är att upprätthålla förlegade och hierarkiska studenttraditioner.

Att uteslutas ur KK innebär att man blir av med serveringstillståndet samt att Smålands medlemmar förvä­gras tillträde till övriga studentnationer.
Under Ockupationsfestivalen i Lund (se Offensiv nr 851) gick en av talespersonerna under pseudonymen Thyra Skär ut i media. Tidningen Sydsvenskan bröt i en artikel inför festivalen anonymitetslöftet och avslöjade hennes identitet. Detta har nu av poli-sen använts för att med hjälp av alkoholmyndigheten driva en process mot Smålands nations serveringstillstånd.

Thyra Skär, som arbetar på nationen, påstås nu vara olämplig och man hotar med att dra in serveringstillståndet såvida hon inte lämnar sitt uppdrag. Olämplighetsanklagelserna grundas helt på att hon har uttalat stöd för olagliga handlingar (husock-upationer), anklagelserna är därför en kränkning av yttrandefriheten.
Smålands nation fungerar som ett socialt aktivitetshus. Medlemmar i och kontakter till nationen är även med och planerar olika typer av politisk verksamhet, däribland Ockupationsfestivalen, antinazistdemonstra- tioner, politiska studiecirklar och mycket annat.

Blir nationen av med serveringstillståndet kommer man varken att kunna locka till sig nya medlemmar eller gå runt ekonomiskt. Det skulle troligen bli ett dödligt slag mot hela nationens verksamhet. Polisens och myndigheternas repression mot just Smålands nation kan inte ses som nå­got annat än politiskt grundad.

Ammar Khorshed

One Response to Dödligt slag mot Smålands nation i Lund

  1. =( skriver:

    Detta är sjukt. Sverige saknar en politiskt aktiv ungdom, sjukt synd detta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s