Stoppa tvångsavvisningarna till Irak

IMG_1552

– Är Irak ett säkert land, frågade Bassem retoriskt, i takt med att projektorn rullade bilder från det våldsdrabbade och osäkra Irak.

IMG_1561

I lördags drog irakiska flyktingar, med stöd av bl.a. Rättvisepartiet Socialisterna, igång sin kampanj med en första aktivitet i samband med den landsomfattande aktionsdagen ”Varför förvar?” arrangerad av Aktion mot deportation. Som mest deltog runt 80 personer på manifestationen.

IMG_1563

Film visades från flyktingförvaret i Örkeljunga med intervjuer med personalen och flera av de inspärrade flyktingarna. En intervjuad flykting undrade uppgivet ”var är de mänskliga rättigheterna som Europa så stolt skryter om inför resten av världen”.
Aktionsdagen syftade till att uppmärksamma hur ”demokratierna” i väst spärrar in oskyldiga människor i slutna förvar enbart för att de valt att söka beskydd från förföljelsen i hemländerna.

IMG_1556

Davidshallsbron passerades av massvis med människor under lördagseftermiddagen. 800 mottog flygblad, många stannade upp för att se på filmklippen från flyktingförvaren och flera ville ha mer information om kampanjen.

IMG_1555

Mer om irakiernas kampanj kommer senare.

SvD om senaste bombdådet i Irak.

Aftonbladet om senaste bombdådet i Irak.

Urban Hamid om säkerhetsläget i Irak (SvD)

2 Responses to Stoppa tvångsavvisningarna till Irak

  1. hektor skriver:

    hej

    jag vill säga att migrationsverket inte beaktande situationen i Irak är mycket svår DÖDET finns i alla platser in Irak va ska hände för irakiera om utvisas till Irak .. jag hoppas att en person från migrationsverket läser vad jag skrivit ,, jag vet att migrationsverket veta vad händer i Irak men om den vet vad händer i irak och utvisar de till helvetet(Irak) vaaaaaaaaaaaaaaarföööööööööööör ????????

  2. […] Veronica från Aktion Mot Deportation talade om det orimliga att myndigheterna håller människor fängslade, utan att de begått något brott eller blivit prövade i domstol. Aktion Mot Deportation kampanjar just nu för att informera om och stoppa flyktingförvar (se tidigare inlägg). […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: