”Migrationsverket tog vårt sista hopp – de avrättar oss!”

Protesterna mot den rasistiska flyktingpolitiken fortsätter

IMG_1565

Under onsdagen protesterade ett 20 tal irakiska flyktingar med stöd av Asylgruppen och Rättvisepartiet Socialisterna utanför Migrationsverket i Malmö.

IMG_1581

- Var är medmänskligheten?

”Ni skickar oss till döden” stod det på flera av plakaten samtidigt som demonstranterna skanderade ”Återinför rätten till asyl”. Talarna ifrågasatte Migrationsverkets återsändande av irakier till kaosets Irak.

IMG_1605

En delegation inbjuds till möte på Migrationsverket

Den intensiva protesten tvingade personalen till att bjuda in en delegation för ett samtal inne på Migrationsverket.
Fredrik Beijer, en av verksamhetscheferna för asylprövningen, försökte inledningsvis försvara avslagen med att ”terrorn minskar” i Irak, trots att Migrationsverkets egen rapport från tidigare i år hävdar det motsatta.

-Har du bott i Irak? Vet du vilket liv vi fått stå ut med där, frågade flyktingen Bassem Fredrik Beijer upprört. Men Beijer försökte att avfärda kritiken med att han inget kan göra. ”Ni hjälper terroristerna när ni skickar tillbaka mig” fortsatte Bassem.

Efter en och en halv timmes möte medgav till slut Beijer att dödstalen ökat den senaste tiden, men att riktlinjerna inte kan ändras över en dag. Han lovade att avdelningen för rättslig styrning, som ansvarar för analyserna av säkerhetsläget i länderna som sedan asylprövningen utgår ifrån, inom en snar framtid kommer att ompröva sin bedömning av situationen i Irak. Pressad menade han att  ”det måste ske ganska så snabbt”. Avdelningen för rättslig styrning har nyligen strykit två av fem kriterier som måste uppfyllas för att det i ett lands ska anses råda en ”inre väpnad konflikt”, något som Fredrik Beijer menade innebär ett litet hopp för irakierna.

Beijer är självklart medansvarig för avslagen av de irakiska flyktingarnas asylansökningar. Han är ansvarig för myndigheten som har till uppdrag att bedöma asylskälen och att deportera de som fått avslag. Samtidigt sitter han på en position där han har möjligheten att utöva ett inflytande på avdelningen för rättslig styrnings analyser och bedömningar av säkerhetsläget i Irak.

Det finns ingen anledning att vänta på myndigheternas så kallade utredningar. Nu måste protesterna öka i omfattning för att delvis pressa berörda myndigheter till en generösare bedömning, men framför allt för att skapa en massiv rörelse mot Sveriges rasistiska flyktingpolitik.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: