”Tickande bomber i samhället”

Integrationsministerns hets mot muslimer

Integrationsminister Nyamko Sabuni fortsätter sin jakt ef­ter ”våldsbejakande islamister”. I ett utspel säger hon sig vilja ta krafttag mot en helt grundlöst påstådd växande extremism i Sverige.

För knappt ett år sedan beställde regeringen, med integrationsministern i spetsen, en medioker ovetenskaplig rapport där man varnade för en ök­ande politisk och religiös radikalisering i förorterna. Nyamko Sabuni sä- ger sig nu vilja hjälpa avhoppade islamister genom att införa ett stöd likt det som avhoppade nynazister sedan tidigare fått, eftersom vi annars har ”tickande bomber i samhället”.
Sabunis symbolpolitik är en des­perat handling i ett läge där alliansens väljarstöd dalar. Strategin är tydlig, när mantrat om ”arbetslinjen” ekar allt tommare krävs nya metoder för att fiska röster. I takt med en groende islamofobi bland vissa grupper i samhället försöker Folkpartiet spela ut det rasistiska kortet och locka till sig väljare, främst från Sverigedemokraterna.

Även om Sabuni precis som Sverigedemokraterna talar om att hon har ett ansvar att inte hålla sig ”politiskt korrekt” och avfärdar risken för att sprida fördomar med att hon ”måste blotta problemet”, får hennes retorik självklart effekter i samhället. När fördomarna mot muslimer späs på ytterligare från politikereliten, riskerar väljaropinionen att vandra ytter­ligare åt det främlingsfientliga hållet. Den politiska debatten riskerar att bli allt mer lik den i Danmark, där massmediernas politiska rapportering domineras av hets mot muslimer, något som de politiska partierna inte är sena att försöka utnyttja. Till och med Vänsterpartiets danska systerparti Socialistisk Folkeparti talar om att försv­ara ”de danska värderingarna”.

Förutom i ett röstfiskande syfte försöker högerpolitikerna bryta fokus från sin politik som ökat klassklyftor­na till nya rekordnivåer och ställt tiotusentals fler utan arbete. Även om is- lamistisk fundamentalism är reaktionär, är den absolut inte något av de stora problemen i dagens Sverige.
De brännande politiska frågorna gäller istället högerregeringens extre­ma nyliberala attacker mot arbetar­klassen. Försämringar i form av pri- vatiseringar och nedskärningar i den offentliga servicen, försämrad sjuk- och arbetslöshetsförsäkring och straffbeskattning av pensionärerna är ämnen som Sabuni och hennes vänner i regeringen gärna undviker att prata om, istället försöker man hitta en pseudoproblematik för att missle­da den politiska debatten.

Ammar Khorshed

One Response to ”Tickande bomber i samhället”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: