Rädda oss från döden!

De irakiska flyktingarnas kamp för asyl fortsätter, återigen protesterade 50 personer utanför Migrationsverket i Malmö. Istället för att komma ut och lyssna på demonstranternas krav försökte personalen bussa polisen på oss.

Irakiska Asylkommittén kallade till fortsatta protester för att pressa Migrationsverket till att ändra sin definition av situationen i Irak. I organisationen Maplecrofts senaste rapport toppar Irak Terrorriskindexet, terrorintensiteten i landet är alltså den högsta i hela världen:

According to the TRI, even though the terrorist situation in Iraq has improved, the frequency, scale and human impact of attacks still makes it the most extreme risk country for terrorism, with nearly 4,500 civilians killed in 2009.(Maplecroft 16/02/2010)

Irakiska Asylkommittén kräver att Migrationsverkets Mikael Ribbenvik, som är ansvarig för värderingen av situationen i Irak, över ett möte motiverar varför han anser det rättfärdigat att utvisa flyktingar tillbaka till Irak. Dessutom kräver vi att Migrationsverket omdefinierar situationen i Irak. Processen måste ske med total öppenhet och att flyktingarna, som tvingas betala konsekvenserna av beslutet, måste själva får vara en del av den. Det mest akuta kravet är att alla utvisningar till Irak måste stoppas, detta då säkerhetsläget ytterligare kommer att förvärras inför det stundande parlamentsvalet.

Demonstranterna höll uppe intensiteten i talen och talkörerna, trots den stränga kylan, under tisdagsförmiddagen. ”Återinför rätten till asyl” och ”Rädda oss från döden” skanderades utanför entrén inför den utkikande personalen.
– Göm er inte bakom stängda fönster, kom hit och ge oss svar, ropade en av demonstranterna i megafonen.

Efter en och en halv timme hotade polisen, som anlänt med tre polisbussar, med gripanden om inte det man kallade för den ”olagliga demonstrationen” upplöstes. Polisen informerades av demonstranterna att demonstrationsrätten är grundlagsskyddad och att de inte har rätt att förneka oss den.

Migrationsverkets personal tillkallar polis

Till slut kände sig Migrationsverket tvingade att skicka ut en person som tog emot våra krav och lovade att Mikael Ribbenvik skulle återkomma med en mötestid.

Kampviljan bland irakierna glöder, protesterna kommer att fortsätta.

Ammar Khorshed

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: