Irakiska flyktingar: Var är säkerheten och våra rättigheter?

”Varför ger de oss inte möjligheten att leva våra liv” undrade de 100 irakiska flyktingar som samlats utanför Migrationsverket i Malmö för att protestera mot de systematiska avslagen på asylansökningarna och tvångsavvisningarna till Irak. Samtidigt var en delegation från Irakiska Asylkommittén inbjuden till ett möte med Migrationsverkets Mikael Ribbenvik.

Aktion 2010

Strax före mötet och manifestationen hade 175 ansökningar om verkställighetshinder av avvisningar insamlats för att skickas in till Migrationsverket, gemensamt med ansökningar från övriga landet. Detta var en del av den landsomfattande Aktion 2010, som bland annat Bergsjöns församling i Göteborg och Irakiska Asylkommittén, där medlemmar ur Rättvisepartiet Socialisterna är aktiva, drivit. Totalt har över tusen ansökningar samlats in.

Proteströrelsen för asylrätt åt irakiska flyktingar växer sig allt större. Det står klart att de kontinuerliga demonstrationerna har satt en sådan press på Migrationsverket att de tvingats till eftergifter för rörelsens delkrav om ett möte med myndighetens ansvarige för bedömningen av säkerhetsläget i Irak. Hundra personer höll en manifestation utanför Migrationsverkets lokaler i Malmö för att sätta tryck bakom de krav som framfördes av tremannadelegationen inne på mötet.
– Var är elen, vattnet, säkerheten och våra rättigheter, frågade den i Irak politiskt aktive Bassim Azeez Al-Shimary demonstranterna retoriskt.

Bishar Jawaad, aktiv i Irakiska Asylkommittén och en av delegaterna intervjuades av Offensiv efter mötet med Mikael Ribbenvik. Jaweed berättade att Ribbenvik lovade att Migrationsverket inom tre månader återigen kommer att skicka en delegation till Irak för att göra en ny bedömning av säkerhetsläget. Tidigare bedömningar har gjorts från bepansrade bilar eskorterade av amerikansk militär.
– Men om ni åker, sitt inte i Gröna Zonen (hårt bevakat myndighetskoncentrerat område i Bagdad), åk ut bland folket och se verkligheten, uppmanade Jaweed Migrationsverket.

Det är det politiska etablissemangets beslut som lett fram till den desperata situation som många flyktingar idag befinner sig i. Därför måste kampen för asylrätten politiseras och rikta sig mot alla politiker som försvarar kapitalets intressen samtidigt som de sparkar på de allra svagaste i samhället.

Ammar Khorshed

Sydsvenskan

2 Responses to Irakiska flyktingar: Var är säkerheten och våra rättigheter?

  1. rsgoteborg skriver:

    Om situationen är så lugn som Migrationsverket påstår så uppmanar jag dem att ta ett plan till Irak, stryka i bepansrade bilar och militärt skydd av deligationen, det behöver de väl inte i ett säkert land. De kan få en karta och sedan per fot och buss själva färdas i landet.
    Troligen avstår de, vilket är svar nog. Stoppa utvisningar till Irak.

  2. Verkligen, skicka Tobias Billström och högerregeringen till Irak med enkel biljett. Så får vi se hur länge som de tycker att det är en lugn situation.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: