”Bekämpa de som tvingar människor på flykt, inte de som flyr”

70 personer samlades till söndagens manifestation på Gustav Adolfs torg i Malmö på åttaårsdagen av invasionen av Irak för att protestera mot att människor som flyr ifrån krig och förföljelse nekas rätten till asyl. Under heljen arrangerades demonstrationer på 8 andra orter: GöteborgStockholm, Säffle, UddevallaSundsvall, Boden, Mark och Uppsala. Den gemensamma huvudparollen var ”Bekämpa de som tvingar människor på flykt, inte de som flyr”.

Konferencier Camilo Flores berättade om hur EU:s gränsstyrka Frontex skickar båtar till Medelhavet, inte för att hjälpa, utan för att stoppa flyktingar från det krigshärjade Libyen.

RS Malmö/Lunds talare Ammar Khorshed pekade på det svenska hyckleriet, när man ökat vapenexporten till brutala diktaturer samtidigt som man stramar åt asylrätten för de som tvingas fly från regimernas vapen. Gigantiska summor spenderas på krigen i Irak och Afghanistan, men ändå förvägras de flyende hjälp.

Sten Axelson Fisk för Antirasistiskt Lund punkterade den utbredda myten om att Sverige har en human flyktingpolitik, när man inte själva verket är ett av de länder som kritiseras mest av FN för att bryta mot flyktingars mänskliga rättigheter.

Hassan Salehi, Iranska Flyktingrådet, talade om hur han lyckades överleva den iranska islamistregimens förföljelse tack vare just att han erbjöds asyl i Sverige.  Men idag är asylrätten hotade vilket riskerar många människors chanser att överleva.

Gabriel Perez berättade om Migrationsverkets skandalösa beslut att utvisa två barn, 5 och 9 år gamla, helt ensamma till Makedonien trots att de inte kan språket och saknar familj i landet.

Bassem Mohammed från Irakiska Asylkommittén och Marcia Alexandris från RKU var de sista talarna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: