Hörby: Politikernas privatiseringskupp raserar underhållet

Hörbys politiker kuppade igenom en privatisering av den kommunala fastighetsdriften för att spara 900 000 kronor om året. Inte helt oväntat har bolaget Dalkia AB grovt misskött sitt uppdrag, såväl skol­elever och pensionärer som de anställda har tvingats ta smällen för politikernas beslut.

Nu skyller politikerna på varand­ra och försöker avsäga sig ansvaret genom att påstå att de in- te känner till något om avtalet, trots att partierna beslutade enhälligt om privatiseringen i tekniska nämnden.
Kommunen har lagt ut en stor del av fastighetsdriften på entreprenad och tecknat ett avtal som sträcker sig hela tio år framåt i tiden. Den multinationel­la koncernen Dalkia AB var enda anbudsgivare och har nu tagit över underhållet av nästan alla äldreboenden, skolor, idrottshallar och vårdcentraler i Hörby.
Att nedskärningarna försämrar den offentligt finansierade servi­cens kvalitet är inte särskilt överraskande, inte minst om utföran- det hamnar i händerna på en aktör vars främsta mål är att plocka ut så stor andel som möjligt av skattepengarna i vinst.

Kommunens fastighetstekniker är oroade över sina framtida anställningar och vittnar om hur entreprenören fördröjer och ignorerar lättåtgärdade fel. Varmvattenläckage på en idrottsplats åtgärdades inte, utan kommunens servicetekniker tvingades rycka ut.
Stopp i toaletten hos en 90-årig rullstolsburen kvinna tog många timmar att lösa. Ett värmesystem i en skolsal som var ur funktion tvingade eleverna att vistas i åtta graders inomhustemperatur.
Dalkias slimmade organisation är en av anledningarna bak­om dröjsmålen, exempelvis kör driftsjouren ibland ända från Halmstad bara för att lösa ett stopp i en toalett i Hörby. Det är tydligt hur Dalkia AB inte mäktar med att uppfylla de mest basala underhållsbehoven för Hörbys invånare.
Därför är det inte särskilt förvånande att politikerna framställer sig som motståndare till av- talet och skyller på okunskap el­ler på de andra partierna.

Till Skånska Dagbladet säger Socialdemokraternas Tommy Hall att han inte känt till avtalet och att ett sådant viktigt beslut borde tas i kommunfullmäktige för att möjliggöra insyn. Men eftersom beslutet togs i enhällighet i tekniska nämnden var även hans partikamrater för privatiseringen.
Moderaternas Pelle Skerup som var en av de som godkände avtalet i nämnden menar att han inte sett det, trots att hans partikamrat kommunalrådet Lars Ahlkvist försvarar privatiseringen och försäkrar att hela kommunledningen har informerats om avtalet.
Hyckleriet är gränslöst. Den­na härva illustrerar ett tydligt exempel på hur nedskärningar och privatiseringar, trots politikernas fina lovord, innebär försämringar i verksamheten.
Nu måste facket gå från ord till handling och utlysa protester för att stoppa privatiserings- och nedskärningspolitiken.

Ammar Khorshed

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: