Antikrigsprotest i Köpenhamn

Den 9 april demonstrerade strax över hundra personer i Köpenhamn utanför Amerikanska ambassaden mot Natos och västimperialismens bomber över Libyen. Demonstrationen organiserades av danska Nej till krig.

Demonstrationen i Köpenhamn är trots att den var liten viktig då Natoanslutna Danmark precis som Sverige stödjer och deltar i den Natoledda interventionen i Libyen. Danmark deltar med sitt flygvapen, sex stycken F16-plan samt ett transportplan. På så vis är Danmark med i detta imperialistiska ingripande, men till skillnad från Sverige deltar Danmark aktivt i bombningarna.

Skrämmande är att det danska folketinget var helt eniga när de den 19 mars, enhälligt slöt upp bakom attackplanen. 
Den reformistiska vänstern såväl Socialistisk Folkeparti som Enhedslisten röstade för krigsinsatsen.

Att Enhedslisten som samlar flera danska vänstergrupper röstade för en dansk krigsinsats är skandalöst och vållade stor besvikelse och ilska bland medlemmar och väljare. 

Socialistisk Arbejderparti, danska systerparti till Socialistiska Partiet i Sverige tog beslut om ett motstånd till krigsinsats, till skillnad från flera ledande inom SP i Sverige som uttalat sig för interventionen. Men detta stoppade inte dess  ledamöter i Enhetslistans ledning att röstade för en dansk insats i kriget.

Sedan dess har Enhedslisten haft en sicksackpolitik i frågan. 
Från att ha röstat för ett danskt ingripande i Libyen, drogs stödet tillbaka, men inte för att partiet ansåg att det var fel att rösta för utan för att ”situationen förändrats”. Vad det i själva verket handlar om är att Enhedslistens medlemmar internt satt press på ledningen att ändra position.
En stark bidragande effekt var kritiken från Socialistiska Ungdomsförbundet – SUF som står i politisk solidaritet med Enhedslisten. SUF var från första början motståndare till krigsinsatsen och kritiserade partiet starkt för dess position.

På demonstrationen den 9 april hade Enhedslisten bytt sida och talade som krigsmotståndare. 
Men med tanke på demonstrationens storlek så stod det dock tydligt att partiet inte mobiliserat sina medlemmar.

Utanför USA:s ambassad var det 100 demonstranter.
Demonstrationen marscherade  från amerikanska ambassaden genom Köpenhamn och stannade till vid den franska ambassaden innan gick vidare till danska Försvarsministeriet.

Den socialistiska vänstern tar avstånd från Natos bomber över Libyen. Den reformistiska sluter upp bakom imperialismen.

Men vad socialister och antikrigsrörelsen i Danmark, likt i Sverige, Frankrike och internationellt måste göra är att organisera ett motstånd mot imperialistisk inblandning. 
Bland krigsmotståndare handlar det om mer än att rösta nej till krigsinsatser, utan att kalla till strejker, blockader och massaktioner som på allvar kan stoppa allt stöd till kriget.

Rättvisepartiet Socialisterna och våra systerpartier världen över anslutna till CWI – Committee for à Workers International, har från första början protesterat mot imperialismens inblandning i Libyen. Medan andra vänstergrupper börjar med att känna från vilket håll vinden blåser innan de tar ställning för att sedan ändra sig, utgår vi alltid från intresset för arbetarklassen och antar den ställning som är nödvändig. Vi står som okuvade antiimperialister, krigsmotståndare och socialister.

RS Malmö/Lund

3 Responses to Antikrigsprotest i Köpenhamn

 1. Röda Lund skriver:

  ”Socialistisk Arbejderparti, danska systerparti till Socialistiska Partiet i Sverige tog till skillnad från SP i Sverige beslut om ett motstånd till krigsinsats.”

  Faktaupplysning: http://www.socialistiskapartiet.se/2011/03/25/nej-till-svensk-krigsinsats-%E2%80%93-ja-till-solidarisk-hjalp/

  Kan ju vara bra att kolla upp vad man skriver om…

 2. rsmalmo skriver:

  Tack för rättelsen.

 3. Kristofer Lundberg skriver:

  Det är dock väldigt svårt att veta vad SP egentligen tycker i konflikten.

  Tongivande SP medlemmen Malm skriver en artikel ”det är rätt att bomba Libyen”
  http://www.socialistiskapartiet.se/mullvaden/2011/04/12/det-ar-ratt-att-bomba-i-libyen/

  Han skriver också att han ville se Svenska JAS till Libyen.
  http://svtdebatt.se/2011/03/forsvara-libyens-folk-med-svenska-jas-plan/

  Ingen i SPs ledning har kritiserat denna ställning. Snarare är det så att andra tongivande SPare har samma inställning, däribland Anders Svensson.

  Så SP verkar inte ha en linje i denna fråga utan snarare flera, så svårt att veta hur SP som parti ställer sig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: