300 demonstrerade i Malmö mot högervåldet


Drygt 300 personer med nästan lika många facklor lyssnade på tal och tågade från Gustav Adolfs torg till Värnhemstorget till minne av Kristallnatten den 9:e november 1938 då tyska nazister mördade ett hundratal judar, förstörde i princip alla synagogor i landet och plundrade och förstörde tusentals judisk-ägda butiker. Parollen för demonstrationen i år löd ”Från Kristallnatten till Utöya – Högervåld nu som då” för att också minnas offren från Oslo-bombningarna och massakern på Utöya  och för att visa att det högerextrema våldet fortfarande är ett allvarligt problem.

På Gustav Adolfs Torg hölls det tal från bland annat Vänsterpartiet, Ung Vänster och SSU. Förutom massmorden i Norge så togs det också upp om den så kallade ”Nya lasermannen” som mördade och spred rasistisk terror i Malmö under 2009-2010, vilket visar att den rasistiska kampen är viktigare nu än någonsin. Det riktades också skarp kritik mot dagens högerpolitik som genomför inhumana utvisningar, försämrar för sjuka och arbetslösa och som försöker spela människor mot varandra för at rikta fokus från sin egna politik.

På Värnhemstorget så  talade en representant för Transportarbetareförbundet och vi fick även höra en historisk bakgrund till Kristallnatten 1938.

Det är oerhört viktigt att fortsätta belysa den antirasistiska kampen ur ett bredare politiskt perspektiv än att som högern försöka framställa rasismen och antisemitismen som utlsag av individuell ondska. Trots att den rasistiska rörelsen idag kan verka varierad, där tex sverigedemokraterna säger sig bry sig mer om kultur än hudfärg medan andra rasister vill gen-testa människor för att avgöra om de ska få stanna i landet eller inte, så kvarstår faktumet att all organiserad rasism syftar till att splittra arbetarklassen. Den antirasistiska kampen handlar inte om att försvara en fin idé utan är en av de absoluta grundbultarna i att skapa ett samhälle fritt från terror, krig, utsugning och förtryck.

Tillsammans är vi starka.

/Patrik Berg.

Skånskan om demonstrationen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: