Socialistiskt Forum i Lund

Socialistiskt Forum i Stockholm firar 10 år i år. Av den anledningen kommer ett antal föreläsningar att direktsändas på ABF i Lund lördagen den 19:e november. Programmet börjar kl 10.00 och slutar kl 18.00, adressen är Bangatan 10. Vi kommer att kunna välja mellan följande föredrag:

Z-salen:

Kl 10-11
Jan Myrdal – Röd stjärna över Indien
Jan Myrdal berättar om sin Indienbok och hur situationen utvecklas för de fattigaste av de fattiga i Indien.
Arr: Leopard förlag

Kl 11.15-12.15
Ett nytt ekosocialistiskt program för Sverige
Johan Ehrenberg presenterar utifrån den nyskrivna Ekonomihandboken en alternativ politik för ett rött Sverige. En värld bortom finanskriser och nedskärningspaket.
Arr: ETC förlag

Kl 12.30-14.00
En gång ska jorden bliva vår
Världen är mitt inne i den största ekonomiska krisen sedan kapitalismens genombrott och på miljöområdet radar kriserna upp sig. Samtidigt pågår en jättelik maktförskjutning där USA:s hegemoni alltmer ifrågasätts. Står vi inför ett totalt sammanbrott? Är ett annat samhälle möjligt och i så fall; hur vill vi ha det? Medverkande: Pål Steigan och Stefan Jonsson

Arr: Leopard förlag

Kl 14.15-15.45
Är FN och folkrätten i fara?
FN:s medverkan i militära aktioner i Afghanistan och Libyen via NATO har ifrågasatts. Har detta undergrävt FN:s auktoritet och har NATO i FN:s namn överträtt folkrättens principer och därmed minskat respekten för dem? Alltfler hävdar att FN skapades för en annan tid och att organisationen spelat ut sin roll i dagens värld. Kan fred och välstånd byggas utan ett starkt FN eller har kritikerna rätt? Medverkande: Pierre Schori och Peter Wallensten
Arr: Leopard förlag

Kl 16.30-18.00
Satir och opinion
De senaste åren har vänstersatiren kommit tillbaks på bred front och ett flertal av dagens största serieskapare har debuterat i vänstertidningar. Samtidigt som serietidskriften och förlaget Galago agerar allt mer radikalt så växer också intresset för seriekonsten i stort. Opinionsbildarna på Alliansfritt Sverige använder även de till stor del humor för att sprida sina budskap. Är det så att vänstern äntligen har tröttnat på att vara tråkig? Varför har den alls upplevts som tråkig? Och går det att gå för långt med humorn som politisk strategi?
Hör Johannes Klenell, redaktör Galago, Liv Strömquist, serieskapare och medlem i Tankesmedjan i P3, Sara Granér, serieskapare, Kawa Zolfagary, Alliansfritt Sverige, Rebecka Ahlberg, Galago och Dagens Konflikt, samtala med Martin Halldin, redaktör på ETC.
Arr: Galago

Katasalen

10.00-11.00
Det goda samtalet och de intellektuellas ansvar
Terrordådet i Norge öppnade för en angelägen diskussion om relationen mellan stigmatiserande offentliga diskurser och högerextremt våld. Idag när grundlösa beskyllningar, påhopp och hot återigen riktas mot kritiska akademiker, intellektuella och debattörer ser vi också ett behov att analysera hur debatter förs i dagens svenska offentlighet. Vilket ansvar för debattklimatet har de intellektuella? Hur kan klimatet förändras? Hur ser de ideala samtalsrummen ut? Genom vilka strategier kan nya agendor sättas i offentliga samtal? Genom vilka slags språk och begrepp? Kring dessa frågeställningar rör sig panelsamtalet ”Det goda samtalet och de intellektuellas ansvar” som arrangeras av nätverket Manifest 2011. Medverkande: Hanna Hallgren, Per Wirtén, Edda Manga, Trifa Shakely, Janne Flyghed, Paulina de los Reyes
Arr: Manifest 2011

11.15-12.30
Har vi råd att tänka?
Samtal om Arbetarrörelsens behov av opinionsbildning och tankesmedjor. Släppseminarium för Tidens nya temanummer. Medverkande: Göran Greider, poet och chefredaktör för Dala-demokraten, Kerstin Alnebratt, ny ordförande för Arbetarrörelsens tankesmedja, Daniel Lind, utredare och Lena Sommerstad, S-kvinnor. Samtalsledare: Daniel Suhonen, chefredaktör för Tiden leder samtalet.
Arr: Tiden och ABF Stockholm

12.45-13.45
Är vi alla en enda medelklass?
– eller är Sverige fortfarande ett klassamhälle, och vad gör vi i så fall åt det?
Ett samtal om klass; den kanske avgörande frågan för alla som betecknar sig som socialister eller vänster. Målsättningen med detta panelsamtal är att utifrån deltagarnas tre olika infallsvinklar (egen klassbakgrund, forskning samt facklig arbetsplatskamp) belysa hur den svenska arbetarklassen egentligen ser ut idag. Och framför allt via en öppen diskussion med publiken sedan ställa frågan om hur vi kan gå vidare för att i sista änden avskaffa klassamhället. Medverkande: Åsa Linderborg, kulturredaktör Aftonbladet och författare, Göran Ahrne, sociologiprofessor och författare och Erik Helgeson, aktiv i Hamnarbetareförbundets avdelning 4 i Göteborg.
Arr: Tidskriften Röda rummet

14.00-15.00
Utöya och islamofobin
Direkt efter terrordåden i Norge reagerade massmedia och terrorismexperterna med ryggmärgen. Det var ett ”typiskt” islamistattentat, påstod de. Trots att islamister ligger bakom endast en procent av alla terroristaktioner i Europa bekände många att de först misstänkt islamistiska grupper. Har islamofobin satt så djupa spår i vårt tänkande att vi inte ens märker att vi bär på den? Hur har det kunnat bli så?
Medverkande: Mattias Gardell
Arr: Leopard förlag

15.15-16.15
Finns framtiden i Kina?
Kina har genomgått en snabbare ekonomisk utveckling de senaste 30 åren än något annat land i världshistorien.  Under samma period har Västvärldens ekonomi drabbats av kris efter kris, den ena djupare än den andra. I Kina finns fortfarande enorma klassklyftor, men trenden är att de minskar, medan vi i Väst får uppleva hur de växer. I Kina ökar den personliga friheten medan s k terroristlagar i Väst har minskat den personliga integriteten. På område efter område utmanar Kina de rådande maktförhållandena i världen. Är det där framtiden finns? Medverkande: Loretta Napoleoni.
Arr: Leopard förlag

16.30-18.00
Är vänstern fartblind?
Vi flyr de av massbilismen söndertrasade städerna med hjälp av lågprisflyg och drömmer om höghastighetståg för att rena samvetet. Den obetalda arbetspendlingen äter upp en stor del av vår fritid och vi färdas allt längre sträckor i allt högre hastigheter. Rätten till mobilitet har blivit ett tvång. Miljörörelsen har länge uppmärksammat trafikens skador på natur och klimat, men höghastighetssamhället är även problematiskt ur ett socialt perspektiv. Trots det så är det ett område som nästan helt undgått politisering av vänstern. Utifrån Planka.nu’s bok Trafikmaktordningen kommer panelen att samtala kring frågor om hur trafiken påverkar samhället och hur vi kan bedriva en feministisk, klimatsmart och rättvis stads- och trafikpolitik. Medverkande: Sissela Nordling Blanco, talesperson F!, David Lindelöw, trafikforskare och bloggare på betongelit.wordpress.com, Karin Svensson Smith, f.d. riksdagsledamot MP och medlem av trafikutskottet.
Arr: Planka.nu

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: