This is what democracy looks like.

Jag vill vara väldigt tydlig i att uppmana de egyptiska myndigheterna att låta bli att använda våld mot fredliga demonstranter. Det egyptiska folket har rättigheter som är universiella. Det inbegriper mötes- och föreningsfrihet, yttrandefrihet och friheten att bestämma över sitt eget öde. Och USA kommer att stå upp för dem överallt. – Barack Obama, 28:e januari 2011.

Samtidigt som revolutionen i Egypten fått ny fart så fortsätter USA att bemöta Occupy-demonstranterna på hemmaplan med inskränkningar i mötesfriheten och polisvåld.

I en tid när digitalkameror är var mans egendom och youtube är ett självklart forum för att sprida egenproducerade filmer på så blir det allt svårare för de som påstår att polisen är en neutral institution vars enda syfte är att skydda befolkningen och vars våldsanvändning mot demonstranterna enbart handlar om självförsvar eller skydd av andra.

Några av de tydligaste exemplen kommer från de universitetsockupationer som uppstått i solidaritet med Occupy Wall Street-rörelsen. Den 18:e november hölls en fredlig protest på University of California där ett antal studenter satt i armkrok på campus-området. När dessa vägrade flytta på sig så gick polisen helt sonika förbi och pepparsprejade dem i rad på nära håll. Detta trots att användandet av pepparsprej är hårt reglerat.

På ett annat av campus-område så möttes en tidigare protest av ett våldsamt polisingripande med batongslag mot fredliga studenter i armkrok.

De brutala scenerna till trots så är det intressant att notera att iaf i Sverige så anses pepparsprej av Justitieombudsmannen ligga högre upp i den såkallade våldstrappan än vad batonger gör. Något som förvisso inte heller hindrar svensk polis från godtyckligt användande av sprej.

Ett annat exempel är från Occupy Oakland-protesterna där polis kastade en chockgranat (”flashbang”) mitt in i en folkmassa som försökte hjälpa en skadad demonstrant. Video här.

I USA jämförs ofta Occupy-protesterna med Tea Party-rörelsens protester. Från reaktionärt och högerkonservativt håll försöker man få bristen på polisingripanden mot de senare till att vara ett bevis för att Occupy-rörelsen skulle vara våldsam, men så är inte fallet. Oavsett Tea Party-rörelsens självbild så är den stora skillnaden att Occupy faktiskt står för en politik i stark konflikt med den nu rådande .

Polisvåld mot progressiva krafter i samhället är inget som är förbehållet länder som USA eller diktaturer som Egypten. I Sverige använder polisen idag pepparsprej näst intill rutimässigt mot såväl antirasister som asylaktivister och till och med mot fackliga blockader. Trots att polisens egna riktlinjer säger att pepparsprej inte ska användas mot folksamlingar i annat fall än i nödvärnssituationer och att man inte ska spreja på nära håll så finns det flera exempel på motsatsen. Ett aktuellt exempel är under demonstrationen mot sverigedemokraterna i Malmö den 15:e oktober. När en medlem ur Rättvisepartiet Socialisterna som stod i en armkrok drog ner kepsen för att skydda sig från pepparsprejen så riktade polisen sprejen in under kepsen och sprutade på ett avstånd av inte mer än ett par decimeter. Ganska så långt ifrån de minst 1-1,5 meter som reglerna föreskriver.

Att alla medborgare ska beskyddas från kriminalitet är självklart. Men precis som staten så är inte polisen idag ett neutralt väsen som jobbar för allas bästa. När klasskonflikterna skärps så kommer polisen i allt högre grad sättas in enbart för att skydda de välbeställda som själva lever på att stjäla de av arbetarklassen skapade vinsterna. Rättvisepartiet Socialisterna kämpar för en demokratisk och lokal kontroll av polisen, en poliskår fri från rasism och sexism och där övertramp och hänsynslöst utnyttjande av sin maktposition leder till omedelbar avstängning och rättsliga påföljder.

Patrik Berg.

2 Responses to This is what democracy looks like.

 1. X skriver:

  Jag tycker att du drar alla poliser över en och samma kant. Även om det finns dåliga exempel som de du har illustrerat här så får du inte glömma att de flesta poliser är trots allt människor som både du och jag. Vissa har samma politiska åsikter som du själv och arbetar för ordning i samhället. Inte för motsatsen för att förtrycka.

 2. rsmalmo skriver:

  Jag påstår inte att alla poliser är ”onda”, däremot är det viktigt att förstå att bilden som dåliga poliser som enstaka ”rötägg” i en kår full av hederligt folk är grovt missvisande. Hade det överhuvudtaget handlat om enstaka rötägg så hade dessa enstaka i vilket fallvarit så många att begreppet förlorar sin innebörd. Men vad det handlar om är dels att det finns en kåranda hos polisen och rättsväsendet som gör att även om inte alla poliser deltar direkt i de värsta övertrampen så finns det en kultur av att hålla sina kollegor om ryggen. Att poliser döms för tex övervåld i sin tjänsteutövning är oerhört sällsynt. Kolla bara på göteborgskravallerna.

  Sen handlar det också om polisens roll. Oavsett vad enstaka poliser har för politiska åsikter så ingår det de facto i deras arbetsuppgifter att gå till attack mot de progressiva krafter som jag nämner i artikeln. Polisen arbetar för att skydda den stat som vi socialister vill avskaffa.

  Sen i övrigt så tvivlar jag starkt på att många poliser delar mina politiska åsikter, jag är ju trots allt revolutionär socialist.

  /Patrik Berg, för RS Malmö/Lund.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: