Offensiv recenserar: Prins Charles Känsla

Det är inte allt för ofta jag går på teater och än mer sällan sitter jag som på nålar under en teaterföreställning. Prins Charles Känsla tar tag i mig, och större delen av publiken, i den knökfulla teatern Intiman på Malmö Stadsteater.

Som serietecknare och radiopratare har Liv Strömqvist en sällsynt förmåga att berätta om och problematisera hur vi människor fungerar, hur vi förväntas fungera och hur vansinniga uttryck normsamhället tar sig. Så också i hennes bok Prins Charles Känsla(2010) som söker svaret på frågan: vad är kärlek? Normer och värderingar om parrelationer och tvåsamhet massakreras och ögonen öppnas gång på gång för hur sjukt larvigt och tragiskt samhället kan vara.

 Sara Giese, regissör, har adapterat boken till en teaterpjäs och har gjort det med den äran. Pjäsen är ett kaotiskt och fartfyllt skådespel som lyckas fånga seriemediets snabba hopp mellan olika världar och tidsåldrar. Det är rakt igenom underhållande, tragiskt, tankeväckande och väldigt, väldigt roligt. Ensemblen, som består av skådespelarna Lars-Göran Ragnarsson, Susanne Karlsson, Josefin Iziamo, Magnus Schmitz och Karin Lithman är alla enormt skickliga. De levererar till exempel, i ett rasande tempo, olika karaktärer ur amerikansk och svensk populärkultur, politik och historia. Vid första anblicken kan karaktärerna framstå som satiriska karikatyrer men i verkligheten är de på pricken lika eftersom pjäsen hela tiden utgår från just verkligheten. När ”skämt” om kvinnor från Two and a half men, Seinfeld och Everybody Loves Raymond levereras i samband med informationen om hur mycket Charlie Sheen, Jerry Seinfeld och Ray Romano tjänade på tv-serierna skrattar jag men är samtidigt smått spyfärdig. Samma känsla får jag av genomgången av Sveriges mest folkkära torskar, Victoria Benedictssons liv och Whitney Houstons hemska förhållande till sin man Bobby Brown. Detta är bara ett axplock ur denna knivskarpa analys av det heteronormativa, ojämlika och ojämställda samhälle vi lever i. 

Läs Liv Strömqvist, lyssna på henne på radio och gå definitivt och se Prins Charles Känsla på Malmö Stadsteater om du har möjlighet!

Christoffer Sjöstrand

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: