Militär repression mot ursprungsbefolkningen i Chile

Genom ständiga militära angrepp och husrannsakningar av militär utrustad med tunga vapen, pansarfordon, med stöd av helikopter och massiva polisstyrkor visas återigen vilka brutala angrepp mapuchekvinnor och mapuchebarn utsätts för.

Ett tydligt exempel är den senaste händelsen i början av januari, då Guillermina Painevilo och Jessica Guzmán från mapuchebyn José Jineo Ñanco de Rofue i Makeweterritoriet blev slagna, häktade och tvingades att lämna ifrån sig sina mindreåriga barn varav ett spädbarn, efter att ha blivit arresterade och anklagade för angrepp mot militärpolisen.

Den Chilenska regeringens militära strategi har till syfte att skrämma och krossa de mapuchebyar som kämpar för att kunna leva på sitt territorium. Militären försöker att med brutalitet försvara bygget av en ny flygplats i hjärtat av Makeweterritoriet finansierad med transnationellt kapital , vilket skulle innebära en kraftig inskränkning av mapuchefamiljernas humanitära, sociala, kulturella och ekonomiska rättigheter. Detta repressiva våld har blivit en norm för den chilenska statens konfrontationer med de byar som tagit den lagliga vägen att organisera sig, kämpa och göra motstånd i enlighet med sin långa tradition av politisk kamp.

Stödkommittén för Mapuchefolket, Gulamtun och Rättvisepartiet Socialisterna Malmö-Lund uttalar djupaste solidaritet för den kamp som ursprungsfolken i Makeweterritoriet, i Rofue och i Ercilla och i andra territorier driver.

Stödkommittén för Mapuchefolket kommer att arrangera en stödmanifestation för Mapuchefolkets kamp. Lördagen den 21:a januari, kl. 13.00 på Triangeln i Malmö.

Camilo Flores

Bilder av Philip Duran som visar hur specialstyrkor genomför ännu en omfattande militär aktion i Mapucheterritoriet Rofue Lof Makewe i början av januari 2012.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: