Stoppa rasisterna i Århus

Om två månader den 31 mars planerar rasistiska Danish Defence League att demonstrera i Århus.
Med demonstrationen vill de försöka etablera DDL som en ”kraft” på den extrema högerkanten med inspiration från England.

Antirasistska gruppers mobilisering och blockad av rasisternas möte skulle innebära att DDL:s försök till framgång bryts. När den Svenska motsvarigheten Swedish Defence League SDL försökte demonstrera i Göteborg 21 maj 2011 i Göteborg mötte de knappt 100 rasisterna av tusentals antirasister framförallt organiserade av den socialistiska vänstern.

DDL är en relativt ny organisation, våldsinriktad och som hämtar politiskt syre från Danske Folkeparti. De hoppas att en framgångsrik demonstration kan bli startskottet på organisationens tillväxt.
Danish Defence League är en grupp vars aktivister rör sig i en gråzon mellan Danske Folkeparti och de nazistiska organisationerna. De lider samtidigt likt motsvarande organisationer av inre motsättningar och konflikter.
Likt i Sverige är de rasistiska och nazistiska organisationerna splittrade och med konflikter sins emellan vilket troligt kommer innebära att andra grupper som Danmarks Nationale Front, White Pride inte deltar på DDL:s arrangemang i Århus. DDL är isolerade även på den extrema högerkanten och kommer troligen ha svårt till att samla till några stora protester.

Trots detta slår de på stora trumman och talar om att de räknar med mellan 300 och 1000 deltagare. Dessa överdrifter känns igen från Sverige där SDL talade om 1000 deltagare den 21 maj 2011 men blev tillsammans med Nationaldemokraterna ND och Sveriges Självförsvar SS inte mer än 100 personer och fick avbryta demonstrationen när antirasister, framförallt unga från förorten tog sig runt polisens avspärrningar. Lärdommar från Göteborg är att detta nederlag innebar att ingen av SDL, ND eller SS har gjort ytterligare försök att etablera sig.
DDL:s eventuella sympatisörer och svans kan därför klippas av och krossas av en stor antirasistisk mobilisering.

Danska rasister och fascister har heller inte haft någon tradition av att samla några större demonstrationer sedan efterkrigstiden. 1995 samlade de 200 i Roskilde på marschen som hyllade Hess och 2006 samlade Dansk Front 150 i Svendborg.
Med detta som bakgrund kan man snabbt undra hur DDL tror att de ska kunna samla 300, vilket i så fall skulle bli den största rasistiska demonstrationen sedan andra världskriget.
Skulle de lyckas samla 300 skulle det vara med en alleuropeisk mobilisering med stöd från England. Oavsett är hotet från rasism och högerextrimism så allvarligt att de måste stoppas.

Huruvida DDL:s demonstration blir en framgång eller inte avgörs inte av DDL utan av den antirasistiska rörelsen och vad de kan uppnå med mobiliseringen.
Rättvisepartiet Socialisterna och CWI i Danmark håller inte med om de som menar att motprotester mot DDL är precis vad de önskar för att få uppmärksamhet. En stor motprotest skulle visa hur isolerade de är och en tillräckligt stor motdemonstration skulle kunna upplösa deras samling.
Antirasisterna bör däremot räkna med en massiv poliskomendering till rasisternas försvar. Men vad internationella erfarenheter från till exempel Tyskland visar är att stora massiva protester organiserade av vänstern och fackliga organisationerna och de som drabbas av rasistisk splittring kan blockera och stoppa rasister och nazister. Den folkliga förankringen i lokalsamhället är A och O.
Om man lyckas få med sig de fackliga organisationerna kommer det att underlätta.

Rättvisepartiet Socialisterna och CWI i Danmark pekar på att detta kan komma att bli den viktigaste antifascistiska mobiliseringen i Danmark på flera år och hela den organiserade vänstern och arbetarrörelsen måste ta det på allvar.
Om DDL anser att deras demonstration blir en framgång kommer deras ökade självförtroende att leda till ett ökat våld från rasister och fascistiska grupper och som naturlig följd också fler marscher och utåtriktade manifestationer. Detta måste stoppas, samtidigt måste den antirasistiska protesten kopplas samman med rasismens grogrund vilket är klassamhället och kapitalismen.

Rättvisepartiet Socialisterna Västsverige

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: