Rekordantal i Regnbågsparaden

Över 1500 personer tågade i i lördags i kärlekens tecken i Regnbågsparaden som var höjdpunkten på Regnbågsfestivalen, Malmös motsvarighet till Pride.

Bögar, flator, bisexuella, transor, läderfetishister, ”allierade” och alla däremellan gick i ett stort tåg från Stortorget till scenen och det avslutande festivalområdet i Folkets Park. Där väntade uppträdanden samt informationsbord från partipolitiska, fackliga och sexualpolitiska organisationer.

Med saker som Regnbågsparaden skapas en tillfällig fristad för människor människor som fortfarande idag stämplas som avvikande enbart pga vem eller hur de älskar. Men trots uppslutningen av politiska organisationer så lyste det politiska med sin frånvaro. Trots den uppslutna stämningen gick paraden i stort sett i tystnad och inga slagord hördes och scenen i folkets park användes enbart för show, trots att situationen för HBT-personer världen över är allt annat än optimal. Istället för slagord och allvarliga diskussioner om kampen för lika rättigheter så var det rosa limousiner och moderater som försökte vinna HBT-personers gunst. Samma parti som fortsätter att utvisa såväl HBT-personer som andra asylsökande till fängelse, tortyr eller till och med en säker död och som också länge accepterade kristdemokraternas veto mot att ta bort steriliseringskravet för transpersoner.

Vänsterpartiet hade förvisso ett informationsbord och sålde politiskt material men deras politiska påverkan på paraden i stort började och slutade också där.

En handfull medlemmar från Rättvisepartiet Socialisterna och vår HBT-organisation HBT-Socialisterna deltog i paraden och sålde sedan politiskt material i folkets park. Framförallt var folk intresserade av pamfletten ”Upp till HBT-kamp” som är framtagen för att ge ett socialistiskt svar på de frågor som HBT-rörelsen står inför idag, både i Sverige och internationellt. RS/HBT-socialisterna har också som mål att ha ett eget block i paraden nästa år.

RS STÅR FÖR:

– Kamp mot all form av hbt-diskriminering, t ex försäkrings- bostads- och arbetsmarknaden.

– Hbt- och genusperspektiv i  undervisningen

– Slopa krav på obligatorisk skilsmässa för gifta tranpersoner som ska byta kön. Ingen tvångssterilisering.

– Brottsofferjourer med hbt-kompetens.

– Gemensam masskamp mot homofobiska fördomar, diskriminering, våld och hatbrott samt rasism och Nazism. Stoppa sverigedemokraterna i valet.

– För kämpande demokratiska fackföreningar som tar verklig kamp mot diskriminering grundad på kön eller sexuell läggning.

Patrik Berg.
Foto: Gabriél Pérez.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: