Störta den kazakska diktaturen!

Den 11:e september spelades VM-kvalmatchen mellan Sverige och Kazakstan. På uppmaning från CWI – den internationella organisation som Rättvisepartiet Socialisterna är en del av – höll RS-medlemmar protest utanför och inne på Swedbank Stadion i Malmö.

Bakgrunden till protesten är den hårda repression som bland annat oljearbetarna mötts av när de strejkat mot de extrema arbetsvillkoren och låga lönerna. Som Offensiv tidigare rapporterat om mördades minst 70 arbetare brutalt i december då polisen öppnade eld mot en fredlig demonstration. Detta fruktansvärda dåd är bara en del av de åratal av förtryck som arbetare utsätts för.

En av talarna var Camilo Flores som poängterade behovet av internationell solidaritet.
– Samma företag som varslar och försämrar våra arbetsvillkor, är de som samarbetar med regimen och tjänar på förtrycket mot arbetare.

Även Ammar Khorsed talade om vilken slagkraft internationella protester har.
– Genom massiva protester och påtryckningar internationellt frigavs Natalia Sokolowa en av arbetarnas advokat som frihetsberövades av staten, och nyligen släpptes även Vadim Kuramshin, en internationellt känd människorättsaktivist.

Både ordningsvakter och ridande poliser försökte att stoppa protestaktionen eftersom den störde de privata företagens jippo, dock utan att lyckas.

Efter manifestationen fortsatte protesten inne på arenan. Tack vare arbetarsolidariteten från en av evenemangsförsäljarna utanför arenan fick kampanjens aktivister biljetter till matchen. En banderoll med uppmaningen ”Break with the dictatorship of Kazakhstan” på hängdes upp på läktarplats för att sprida protestaktionen och poängtera frågans allvar för en bredare publik. Eftersom den grundlagsstadgade yttrandefriheten inte gäller på FIFA:s (Internationella fotbollsassociationen) arrangemang revs banderollen ned efter ett omfattande ingripande från ordningsvakterna, som på grund av pampväldets grepp om fotbollen var tvingade att ge det röda kortet åt den internationella arbetarsolidariteten och avlägsna aktivisterna från arenan.

RS Malmö/Lund

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: