Inspirerande feministiskt forum i Malmö

Feministiskt forum i Malmö den 2-4 november erbjöd en inspirerande helg fylld av radikala diskussioner som gav en rejäl eftersmak. Forumet fungerar numer som en etablerad form för stadens radikala vänster att samlas och diskutera politiska teorier och strategier.

Sofielundsskolans aula var fylld till bristningsgränsen i stort sett under hela helgen när forumets större möten drog uppemot 150 deltagare, trots parallella möten i andra salar. Forumet var lika mycket socialistiskt som det var feministiskt, med radikala och oftast revolutionära ­diskussioner på teman som Välfärd till salu, Den globala feminismens utmaningar och Antimilitarism.

På temat Välfärd till salu punkterades högerns retorik med en kavalkad av fakta och man konstaterande att vi efter att ha ”provat” det i ett decennium nu vet att resultatet av privatiseringar och marknadslogik i välfärden är katastrofalt.

– Det är de som arbetar i och nyttjar sektorerna som har den riktiga kunskapen om hur resurserna ska fördelas, konstaterade paneldeltagaren Sanna Tefke från Välfärd utan vinst och Rättvisepartiet ­Socialisterna, som sågade vårdvalssystemet då det innebär en omfördelning av resurser från utsatta till välmående områden.
Forskaren Diana Mulinari, som var en del av panelen på temat Den globala feminismens utmaningar, konstaterade att hon aldrig har träffat en feminist som stödjer regeringen. Den svenska feministiska rörelsen borde lära sig av den latinamerikans­ka och inte vara så rädd.
Hon föreslog att vi borde demon­strera under paroller som ­”Feminister mot alliansen” eller demonstrera mot nyliberalismen, vilket drog stora applåder.
Forumet, arrangerat av Malmös Feministiska Nätverk, var ett inspire­rande föredöme när det gäller att samla radikala feminister och socialister under ett och samma tak för att utveckla aktivistnätverken och underlätta för gemensamma aktioner i framtiden.
En välbehövlig påfyllning av energi och kämpaglöd i höstrusket, som utan tvekan kommer att bidra till att stärka kampen mot regeringens antifeministiska och arbetarfientliga politik.

Ammar Khorshed

Diskussionerna på video

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: