Välfärdsvinsterna debatterades i Malmö

LO:s vice ordförande Tobias Baudin besökte Malmö under onsdagkvällen för att tala om den hetaste frågan på den politiska dagordningen, vinsterna i välfärden.https://mail-attachment.googleusercontent.com/attachment/?ui=2&ik=2b2113cf4f&view=att&th=13b24fb019228700&attid=0.1&disp=inline&realattid=f_h9szt4ep0&safe=1&zw&saduie=AG9B_P_hPNTxEcy_9DjbPJw3gPhj&sadet=1353679650826&sads=dxiOyMXkTs5u1K5A-4jndIviyFY

– Jag tycker det är fel! var Baudins kommentar till Socialdemokraternas och Miljöpartiets senaste uttalande om att man inte tänker hindra friskolekapitalisternas fria etableringsrätt och deras möjligheter att plocka ut vinster. Tyvärr klingade ställningstagandet tomt mot bakgrund av hur LO-styrelsen tänker behandla kongressens beslut att avskaffa LOV (Lagen om valfrihetssystem) och att verka för non-profit, när Baudin i nästa andemening talade om vikten av blocköverskridande uppgörelser kring välfärden och sade sig vara emot ett totalt vinstförbud. Som om han skulle kunna övertala Moderaterna om att avskaffa LOV och att begränsa sina vänners profiter. Trots att han presenterade en kavalkad av fakta som talar klarspråk kring vinstintressets negativa konsekvenser för välfärden, utan ett enda argument för privat drift, klamrade han sig fast vid att vinster, om än små, måste tillåtas och att offentlig drift av hela välfärden inte är ett alternativ.

Klyftan mellan å ena sidan fackledningens handfallenhet för kapitalintressena och å andra sidan gräsrötternas försvar av den överväldigande majoritetens intressen, blev tydligt under mötets frågestund. Flera inlägg var mycket kritiska mot att LO:s styrelse tycks vara beredd att förvränga kongressbeslutet och ifrågasatte problemet med vinstförbud, frågor som Baudin delvis försökte slingra sig ur genom att hänvisa till den pågående välfärdsutredningen.

Efter mötet träffade Offensiv Andreas Lundh, aktiv i Handels och representant på LO-kongressen när non-profit-motionen antogs. Han menar att Baudins och LO-ledningens förslag inte alls är i linje med kongressbeslutet, eftersom man fortfarande tänker tillåta viss vins.

– Detta är ju some-profit, inte non-profit. Min tolkning av kongressbeslutet är att inga pengar ska försvinna ur verksamheten i vinstuttag, inget annat! kommenterade han LO-styrelsens ställningstagande.

Andreas förklaring till LO- och S-ledningens vinstkramande är att det saknas socialistiska principer när man fallit offer för högerns ideologiska kampanjer under de senaste decennierna.

Det är dags för medlemmarna att organisera en opposition inom fackföreningsrörelse för att ersätta dagens byråkratiska ledning, som varken respekterar medlemmarnas beslut eller är villiga att ta kamp, med en ny kämpande ledning som varken har lojaliteter med storföretag eller privatiseringspolitiker.

Ammar Khorshed

One Response to Välfärdsvinsterna debatterades i Malmö

  1. Carlinge Wisberg skriver:

    Detta var att vänta sossarna räds att ta strid med pengamakten då kan dom ju bli utkastade från stugvärmen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: