Burlövs politiker rättar sig i SD-ledet

Socialdemokraterna och Moderaterna i skånska Burlöv sluter upp bakom Sverigedemokraternas rasistiska politik och kräver ett stopp för flyktingmottagande till kommunen.

Sverigedemokraternas mest återkommande motion i de kommuner där man är representerad är att säga upp avtalen med Migrationsverket om flyktingmottagande. Precis som Offensiv länge varnat för är faran med Sverigedemokraterna i första hand inte att partiet i sig självt kommer att kunna få formell makt över de politiska besluten, den största faran är att de etablerade partierna anpassar sin politik och retorik i rasistiskt riktning. Detta för att maskera sin egen högerpolitik och beskylla flyktingar och invandrare för nedskärningar, kriminalitet och dylikt. I skånska Burlövs kommun är detta redan verklighet, Sverigedemokraterna kan nöjt luta sig tillbaka och applådera etablissemanget när både Socialdemokraterna och Moderaterna nu i enlighet med SD:s förslag tänker avsluta avtalet med Migrationsverket.

– [M]en vi är inte främlingsfientliga, försvarar sig kommunalrådet Katja Larsson (S) i Skånska Dagbladet och klagar på resursbrist som motivet till flyktingstoppet.

– Vi vill komma till rätta med de problem vi har i kommunen med elever som inte når godkända betyg, ökad brottslighet och hög kriminalitet, stämde Lars Johnson (M) in i Skånska Dagbladet.

På vilket sätt skiljer sig resonemangen från Sverigedemokraternas utöver att Larsson och Johnson har andra partibeteckningar?

Försörjningsstödet för asylsökande betalas full ut av staten liksom utgifter för skolgång, att skolresultaten inte håller måttet kan Johnson bland annat tacka sin allianskollega utbildningsminister Jan Björklund för. Orsaken till att kommunen (liksom resten av landets kommuner) inte bygger bostäder är politikernas aktiva avskaffande av den sociala bostadspolitiken. Argumentet att kriminaliteten beror på flyktingmottagningen är att sprida samma grundlösa myter som propageras av Sverigedemokraterna och andra rasistiska och nazistiska organisationer.

Men de rasistiska myterna och utpekandena fyller ett tydligt syfte. Genom att missrikta fokus mot en av de mest utsatta grupperna i samhället kan politikerna parera och splittra det groende folkliga missnöjet mot högerpolitikens och krisens effekter.

För etablissemanget är det inte den rasistiska politiken i sig som är problemet med SD, utan endast att de plockar röster och parlamentariska positioner från de andra partierna. Kampen mot rasismen måste riktas mot både rent rasistiska organisationer liksom mot de ”rumsrena” politiker som bedriver en rasistisk politik. Kampen mot rasism går hand i hand med den klassenighet som krävs för att slå tillbaka nyliberalismens härjningar.

Ammar Khorshed

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: