Heleneholms elever i strid mot nedläggning

Eleverna på det nedläggningshotade Heleneholmsgymnasiet i Malmö gick under tisdagen (11 december) ut i skolstrejk mot avvecklingen, uppsägningarna av lärarna och för elevinflytande vid omorganiseringar.

– Det är vår utbildning, inte deras, ropade en av initiativtagarna Liz Winders till de strejkande på skolgården under sitt tal.
Det är helt oförståeligt att Heleneholmsgymnasiet ska läggas ned med tanke på den goda anda och trivsel som eleverna upplever.
– Trivselgraden är 97 procent, det finns ingen anledning att lägga ner skolan, framhöll Bodil Johnsen, som läser tredje året på estetiska programmet, för Offensiv.

Heleneholmseleverna hör även till dem som är mest engagerade i samhällsfrågor, det är på Heleneholm som de senaste årens antirasist­kampanjer mot Sverigedemokraterna har haft det bästa genomslaget.
Eleverna har genomskådat rektorns och politikernas skönmålning av flytten till Nya Latin, som i själva verket är en i raden av nedskärningar på gymnasieskolorna under de senaste åren.
– Det har varit mycket hajp om hur bra det kommer att bli, men egentligen är det en besparing, förklarade esteteleven Hedvig Lärka för Offensiv.
Alla beslut har fattats över huvudet på såväl eleverna som personalen. Talet om elevinflytande ekar tomt när man ser till den faktiska beslutsprocessen. Alla beslut fattades helt och hållet av politikerna och skolledningen, som sedan endast informerade eleverna om det redan tagna beslutet. Det handlar inte om någon som helst tillstymmelse till dialog eller medbestämmande, utan snarare om hemlighetsmakeri och beslutsfattande uppifrån bakom lyckta dörrar. Eleverna menar att de blivit ignorerade och att inga av deras viktigaste frågor har besvarats.
Även lärarnas situation står i förgrunden för elevernas strejkaktion. Alla lärarna på gymnasiet sägs upp och tvingas konkurrera om de färre tjänsterna på Nya Latin. Beslutet att säga upp lärarna är taget från politiskt håll. Många av lärarna är omtyckta och har jobbat där under lång tid. Vissa ska snart gå i pension, men sägs nu upp och kommer att ha oerhört svårt att få en ny anställning.
Rektorn har uppmanat lärarna att anmärka frånvaro på alla som strejkar och tycks göra allt för att försvara politikernas odemokratiska nedskärningar. Det kan även tolkas som rädsla, då strejken har ett brett stöd bland både elever och personal.

Under manifestationen hölls en tyst minut följt av talkörer. Namnlistor, som ska överlämnas till politikerna, cirkulerade  på skolgården.
Nedmonteringen och de ständiga omorganiseringarna av de välfungerande kommunala gymnasieskolorna är ett resultat av friskolemarknadens kortsiktighet. Även om Alliansregeringen är ytterst ansvarig för detta, finns inget som helst motstånd bland den så kallade oppositionen som styr i Malmö.
Istället väljer Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet att genomdriva högerns marknadsanpassning av utbildningen till fullo. Grundproblemet med skolan har i första hand berott på ständigt bantade resurser och även till viss del kommunaliseringen som underminerade möjligheterna till en likvärdig skola. Det finns en politisk konsensus bland etablissemanget om att de kommunala budgetramarna och friheten för friskolekoncernerna går före elevernas lagstadgade rätt till en god och likvärdig utbildning.

Precis som heleneholmseleverna uppmärksammade, drabbas elever av samma högerpolitik över hela landet. Under hösten har exempelvis elever demonstrerat mot nedläggningen av Farsta Gymnasium i Stockholm och mot skolnedskärningar i Luleå.
Nästa steg måste vara en samordnad elevkampanj mot högerpolitiken, med demonstrationer och skolstrejker, för att försvara rätten till god och likvärdig utbildning för alla.

Ammar Khorshed

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: