Nästan 3 000 protesterade mot vårdslakten

Uppslutningen var god vid lördagens allskånska demonstration mot vårdslakten. I Lund demonstrerade 1600 personer, i Malmö och Landskrona 1000 personer och i andra städer hölls också manifestationer till vårdens försvar.

Nätverket Rädda Vården arrangerade manifestationen som hade de tre parollerna ”Nej till nedskärningar”, ”Stoppa flyttkaoset” och ”Nej till privat vård”. Mobiliseringen har pågått i flera veckor, på stan och på sjukhuset där flera avdelningar har besökts av nätverkets representanter. Uppslutningen bland vårdpersonalen var god.

”Skynda hit med mera pengar – vi har inte nog med sängar”, ”Attendo, Carema, riskkapital – ut ur vården, lämna det ni stal” var några av de slagord som hördes.

Jonathan Pontén, läkare på Akuten i Lund och aktiv inom Socialistiska Läkare, var konferencier och gav uttryck för hur orättvist behandlade personalen har blivit av politiker i media: ”Det är inte rimligt att belägga pressad verksamhet med anställningsstopp och aldrig sinande omstruktureringar, det är inte rimligt att medmänskligheten hos vårdpersonalen ska kompensera för ekonomiska resursbrister med avbrutna raster, övertid och utbrändhet som följd, och det är fan inte rimligt att komma med uttalanden om att sköterskor utför onödigt arbete eller att personalen på akutmottagningarna saknar rätt kompetens, när det är helt uppenbart att det är den högsta ledningen som är de som saknar kompetens att utföra sitt arbete.”

Sussi Wensmark, huvudskyddsombud för Kommunal  på sjukhuset i Lund och barnintensivvårdsavdelningen talade på Gustav Adolfs torg i Malmö: ” Vi kräver den goda arbetsmiljö vi har rätt till – arbetsmiljölagen säger ingenting om bristande ekonomi! Det är arbetsgivarens ansvar, ja skyldighet att ge oss de rätta förutsättningarna – ett ansvar som den styrande femklövern och tjänstemännen inte lever upp till! Vi måste ha de rätta ekonomiska förutsättningarna för att bedriva den goda vård som vi är utbildade för!

Efter att länge ha förnekat förekomsten av vare sig en kris eller en resursbrist har fler och fler från den styrande femklövern börjat erkänna behovet av mer pengar och senast förra veckan öppnade moderaterna för skattehöjningar. RS medlemmar i Malmö är aktiva i Nätverket Rädda Vården och ger sitt fulla stöd till dess krav. En av nätverkets stora styrkor är den starka förankringen bland vårdpersonal, en stor andel av de anställda vid SUS har skrivit under nätverkets kravlista till Regionspolitikerna. Det är viktigt att rörelsen inte stannar av för att politiker kommer med löften om mer pengar ett år innan valet. Försämringar och nedskärningar har genomförts under lång tid genom stölder från den offentliga sektorn, och det är en lång kamp för att återställa en bra arbetsmiljö och patientsäkerhet. Vårdpersonalens inflytande över vårdens organisering måste öka och Nätverket måste fortsätta fungera som en röst för Vårdpersonalen som dessutom kan sätta press på fackföreningarna som har ett ansvar att agera till vårdens försvar. Den lösning på vårdens finansiering som är mest aktuell bland de styrande partierna är en platt skattehöjning, vilket leder till att medborgarna får betala för vården. Som socialister pekar vi mot det privata näringslivet där enorma summor finns, vilket visas av den snabba expansionen av köpcentra och arenor i Skåne. De pengar som idag blir till vinster för redan rika personer ska användas för att bygga ut välfärden, ett sätt är att höja bolagsskatten men i förlängningen krävs att arbetstagare tar kontrollen över sina arbetsplatser så att överskott kan komma allmänheten till dels och bidra till bygget av ett bättre och rättvisare samhälle.

 

Sten Axelson Fisk

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: