Arbetsmiljöverket kritiserar vårdkaoset

Sommaren är över, men inte underbemanningen. Under september och oktober gjorde Arbetsmiljöverket inspektioner på förlossningsavdelningarna på Kvinnokliniken i Malmö och Lund, och enligt Vårdförbundet skärper Arbetsmiljöverket sin kritik.

Personal har tvingats hoppa över luncherna, sjukskrevs någon måste någon från en annan avdelning komma och täcka upp, vilket medförde en risk då dessa inte alltid haft rätt kompetens till att arbeta med förlossning, men också en konflikt mellan avdelningar. Patienter som behövt förlossningstid har hänvisats vidare till andra förlossningsavdelningar.

Ingen kunde undvika nyheterna och skandalerna med hur vårdpersonal i landet gick på knäna på grund av den belastning som fanns under sommaren, och underbemanningen är, olikt sommaren, fortfarande kvar. Arbetsmiljöverket som gjort inspektioner och pratat med personal har nu lagt ett krav på att Kvinnoklinikens ledning att det måste göras en riskbedömning innan den 15 februari och att denna bedömning måste titta på tidspressen och bemanningen.

Arbetsmiljöverkets kritik är med andra ord befogad men otillräcklig. Vården i Sverige har under de senaste åren varit hårt ansatta samtidigt som vården sålts ut till riskkapitalister. Pressen från Arbetsmiljöverket är positiv men personalen har varit ansatt under flera års tid, vilket personalen protesterat emot, anmält och gått ut i media om nedskärningarna, att det gjorts en utredning som dessutom ställt krav på politikerna är därför  inget att kritisera.

Problemet är att situationen inom vården är akut, det är nu det behövs mer resurser nu och det är nu som personalen måste få mer att säga till om. Samtidigt som Arbetsmiljöverket presenterade sin utredning av vården i Skåne så lade verket ned liknande utredning av förlossningsklinikerna i Göteborg, trots att de själva uppger att personalen är stressade.

Vad som behövs är fler personal, återöppnande av avdelningar och demokratisk kontroll av dem som berörs av vården, det vill säga de som arbetar där, de som söker vård och deras anhöriga, det vill säga att vården behöver mer resurser. Resurserna kommer inte politikerna självmant att ge, dessa måste tas tillbaka genom kamp och protester.

Förändringen måste komma nerifrån, facken borde ta den här striden och om ledningen vägrar avsätta den och därmed demokratisera facket, vårdpersonal borde öppna upp stängda avdelningar och kräva upprustning genom att gå ut i kamp i hela landet.

 Amer Mohammed Ali

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: