Besvara nazisthotet i Malmö

SÄPO varnar för ökat nazistvåld under valåret, uppgav Sydsvenskan den 17 december. De menar att det finns över 100 kriminella nazister som är beredda och villiga att begå våld för sin politiska övertygelse. Hotet från nazisterna kan ses av torsdagens attack på en ung medlem i SSU då hon kändes igen från en av de antirasistiska demonstrationerna i solidaritet med Kärrtorp. Detta är på mindre än en månad en av flera attacker mot antirasismen, i Malmö riktad mot åtminstone två personer som deltagit i protester.

I slutet av december blev Gabriel Perez, RS-medlem, utsatt för hot efter att själv varit med och demonstrerat. Nazister sprejade hakkors på dörren till hans bostad, och några dagar senare lämnades ett brev efter att de dunkat på dörren.

Nu var det en ny person de gav sig på. Den 16 åriga SSU:aren gick in i gången på Södertull, berättar hon för Sydsvenskan den 11 januari. Där tilltalade någon henne och när hon vände sig om hölls hon fast av två män hon inte kände.

– De citerade en sak om invandring som jag sagt under ett tal och sade att jag var ett skämt. De kallade mig för feministfitta och sen knäade en av de mig, berättar hon för Sydsvenskan, om de såg mig igen skulle de döda mig.

Nazisterna har ett ökat självförtroende efter det som händer runt om i Europa, inte minst framgångarna för Gyllene Gryning i Grekland. Dock har den antirasistiska rörelsen visat vägen där fascisterna i Grekland först tryckts tillbaka på gatan och ur det har staten pressats att agera.

Svenskarnas Parti (SvP) och Svenska Motståndsrörelsen (SMR) är de två större hoten i Skåne. Enligt Expo har flera ledare från SvP flyttat till Skåne. Två till Helsingborg en av dessa  Anders Ärleskog och ledaren Stefan Jacobsson till Sjöbo.

SD är sedan tidigare i stort starkare i de mindre orterna i Skåne än i övriga delar av landet, och det är ingen tillfällighet att nazister söker sig dit. SMR, SvP och övriga nazistsekter är idag isolerade, men om dessa inte bekämpas finns det en risk att isoleringen bryts. Attacken på Kärrtorp, våldet och hoten i Malmö visar på hur allvarligt hotet från nazismen är. Nazism är en våldsideologi och kan de agera fritt är det få som går säkra från det nazistiska våldet.

När denna tidning går ut i brevlådorna kommer det att genomföras en demonstration mot nazistvåldet i Malmö. Och det är viktigt med dessa protester  för att visa nazisterna att antirasister backar inte från hot och våld. En attack på en antirasist är en attack på alla.

De antirasistiska rörelserna får inte heller glömma att SD:s framgångar i val sedan 2006 är det som främst lett till att rasister och nazister fått det självförtroende som behövts för att ta till våld. SD måste också bekämpas och den kampen måste bekämpa rasismen men också högerpolitiken. SD kan växa på missnöjet efter bland andra nedskärningar, privatiseringar, bostadsbrist och arbetslöshet.

Rättvisepartiet Socialisterna uppmanar vänstern och arbetarrörelsen i Skåne, inte minst fackföreningarna att lära från Kärrtorp och mobilisera till massprotester, mot fascisterna och dess hot och våld.

 RS Malmö

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: