”Det är att gå tillbaka till statartiden”

Bertil Bruhn och Henrik Collvin, ordförande respektive vice ordförande för Hamnarbetarnas Malmöavdelning ser oroligt på utvecklingen för hamnarbetare både i Sverige och i övriga Europa.

2014-02-04 09.12.14

Från vänster: Henrik Collvin och Bertil Bruhn

Sympatistrejken gällde för hamnarbetarnas situation i Portugal, men Henrik Collvin var tydlig med att problemen var del av en större attack på arbetarna även i Sverige. Samtidigt som arbetsgivarorganisationen Transportgruppen på debattsidor attackerar fackens makt så säger Henrik att Alliansregeringens genomförda försämringar när det kommer till arbetsmiljöfrågor är väldigt skrämmande. Något som gör sig oerhört talande idag. Han påpekar också att samma dag som strejken, så är Malmö Hamns vd Johan Röstin i rätten på grund av en allvarlig arbetsplatsolycka.

När det kommer till läget i Portugal så ser de båda med försiktig optimism i alla fall när det kommer till de portugisiska arbetarnas kämparvilja. ”De har kämpat i två år, varav ett i lockout. Men de kämpar på och vill inte ge med sig” säger Henrik.

Hamnarbetarförbundet har vid flera tillfällen själva visat sig vara ett kampvilligt förbund som ofta tar ställning för internationell solidaritet i praktiken. På frågan vad Transport, majoritetsfacket för svenska hamnarbetare, gjort i frågan så skrattar de och svarar ”Det undrar vi också”. De går vidare och förklarar att även Transport mottog uppmaningen till sympatiåtgärder men hävdar att de inte hunnit med den nödvändiga byråkratin för att faktiskt kunna agera. Henrik förklarar också att det finns ett utbrett missnöje bland ITF:s (Internationella Transportarbetar Federationen) medlemmar runt om i Europa på grund av organisationens flathet.

Patrik Berg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: