Internationell solidaritet i Europas hamnar

Uppemot 20 000 hamnarbetare strejkar idag i två timmar, i solidaritet med de portugisiska hamnarbetarnas kamp för att teckna kollektivavtal. Hamnar i Grekland, Cypern, Malta, Spanien, Frankrike, Belgien, Danmark och Sverige står stilla under morgonen.

Bild

Offensiv besökte Hamnarbetarförbundets avdelning fyra i Göteborgs hamn, och pratade med Erik Helgesson som är styrelseledamot i avdelningen, efter att de närmare 100 hamnarbetarna avslutat sitt strejkmöte. På mötet rapporterades från hela Europa, om läget i Hamnarbetarförbundets internationella organisation International Dock Workers Council (IDC), samt om kamraterna i Portugal. Flera medlemmar ställde frågor och diskussionen var levande.

Bild

– Här i Göteborgs hamn ligger så gott som allt arbete nere, eftersom vi organiserar en klar majoritet av hamnarbetarna. Transport har inte varslat om sympatiåtgärder, men det är omöjligt att hålla igång hamnen utan oss.

– Internationella solidaritetsstrejker är otroligt viktiga. De bryter känslan av isolering som är oundviklig vid längre konflikter. Man måste alltid bära sin egen konflikt men att se andra driva kamp på annat håll är bra. Det tjänar dessutom som en motkraft mot den mediala bilden av hamnarbetarna i Portugal, där man försöker framställa dem som ett omodernt skrå. Vi kan erbjuda en jämförelse med rikare länder.

Kampen i Portugal har pågått sedan ny lagstiftning trädde i kraft 2012, och handlar bland om att hamnarbetarförbundet i Portugal vill teckna kollektivavtal, och sätta stopp för inhyrning av outbildad personal till lägre lön. Myndigheterna gör sitt bästa för att isolera och svartmåla de strejkande. Man har till exempel satt in tungt beväpnad polis för att ”försvara” arbetsgivarnas bemanningspool och de nya bemanningsföretagen, för att måla upp en bild av hamnarbetarna som farliga, trots att inga konfrontationer ägt rum.

Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna, samt partiets international Committee for a Workers’ International stödjer IDC:s kamp för hamnarbetarnas rättigheter.

Stefan Berg

Foto Paula Hasselgren

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: