Demonstration i Malmö mot Dan Parks hetsvernissage.

Malmös antirasister möttes av en massiv polisinsats när de demonstrerade mot Dan Parks och galleristen Henrik Rönnquist olagliga och öppet rasistiska vernissage som öppnade på lördagen.

Hundratalet antirasister samlades på förmiddagen utanför stadsbiblioteket för att lyssna på tal och sedan tåga mot galleri Rönnquist & Rönnquist där Malmös mest ökända rasist, den flerfaldigt dömda Dan Park skulle ställa ut sina verk. En av talarna var Jallow Mamodou från Afrosvenskarnas RIksförbund som själv hängts ut med namn och bild av Park på affischer i Malmö och Lund med tillhörande texter som ”Vår negerslav är borsprungen”. Talarna påpekade det absurda i Henrik Rönnquist hyllande av Park som någon som slår mot makten, då de som hängts ut och hånas på de mest vidriga sätt nästintill uteslutande är mörkhyade, invandrare och/eller vänsteraktivister.

När demonstrationståget kom fram så var det till ett helt avspärrat kvarter och en stor polisinsats vars uppgift var att skydda Dan Park och tillåta honom att ställa ut samma ”konst” han redan dömts till fängelse för. Skyddet bestod bland annat i att låta honom stå precis framför demonstranterna och posera tillsammans med bland annat rasisterna bakom tidningen Dispatch International, Ingrid Carlquist och Roger Sahlström.

Polisen hade dock lovat att eventuella utställda verk som föll inom ramen för hets mot folkgrupp skulle ageras emot. Och efter cirka en timme så omhändertog de också Dan Park och vernissaget fick stänga då såväl konstnär som flera av verken forslats bort av polisen. Detta bör dock ses mer som ett bevis av vikten av en stark antirasistisk opinion än av ett genuint intresse från polisen att skydda de som hotas av rasistisk propaganda och det våld som följer.

Så som efter varje antirasistisk demonstration så kommer de högerextrema och rasistiska tongångarna vara de samma. Att hetsa mot invandrare och att hänga ut demonstranter kommer att bortförklaras med vackra ord om yttrandefrihet. Dessa ord faller alltid platt, men kommer att göra det desto mer efter detta. Kamil Ryba, tidigare ledare för den rasistiska organisationen Swedish Defence League dömdes tidigare i våras efter att ha bombhotat tidningen GT efter att ha haft synpunkter på tidningens rapportering. I och med detta blev han den första i Sverige som döms för brott mot medborgerlig frihet. Detta hindrade honom dock inte från att vara välkommen som gäst på vernissaget och till och med efteråt sitta och fika med ”yttrandefrihetsförsvararna” från Dispatch International. Hyckleriet är enormt.

Rasismen och högerextremismen i Sverige är dock tyvärr mycket större än enskilda provokatörer och bombhotare. Antirasistiska demonstrationer är ett viktigt, men litet steg i vad som måste vara en bred antirasistisk rörelse med förgreningar ut på arbetsplatser och skolor. Vi får inte låta polis och etablerade politiker vara de vi förlitar oss på att ta kampen mot rasistiskt och nazistiskt hets och våld. Med folkbildning, bred aktivism, ständig men flexibel militans och ett klassperspektiv som binder samman kampen mot rasism och nazism med den nödvändiga kampen för fackliga rättigheter, mot nedskärningar inom vård och skola och mot utförsäljningen av det vi äger gemensamt så kan vi återskapa Malmö som den antirasistiska fristad många av oss uppfattat den som. Och sprida denna fristad till resten av landet.

No pasaran!

RS Malmö

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: