Stoppa Pegidas hatmarsch

images_cms-image-000003270
Stora demonstrationer mot hatrörelsen Pegida har ägt rum i framförallt Tyskland.

Att islamofobin har växt runt om i Europa är ingen hemlighet. Mycket av detta beror på den globala krisen som har gett tändvätska till nationalistiska och rasistiska strömningar som pekar ut muslimer och invandrare som syndabockar. De högerextrema rörelserna i Europa har haft medvind under de senaste åren.

Hösten 2014 började en rörelse vid namn Pegida att växa fram i Dresden, Tyskland. De har sedan dess sysslat med återkommande antimuslimska demonstrationer och hävdar att de demonstrerar för det europeiska folkets åsikter. ”Det är vi som är folket” har blivit demonstranternas paroll.
Pegida har regler mot användning av symboler som kan förknippas med rasism under sina demonstrationer. Trots detta är Pegida allt annat än folkets rörelse. Förkortningen Pegida, som står för ”Patriotiska européer mot islamiseringen av västerlandet”, får i detta fall tala för sig. Pegida har nu spridit sig till fler delar av Europa och har slutligen nått till Sverige.

Personen som står bakom Pegida Sverige är Henrik Rönnquist, den gallerist som tillsammans med den rasistiske provokatören Dan Park blev dömd för hets mot folkgrupp efter att ha ställt ut rasistiska konstverk av just Dan Park. Gruppen har redan kommit upp i cirka 8 000 gillamarkeringar på Facebook.
Den hävdar att den är en fristående opolitisk folkrörelse, men ef-ter ett mycket uppmärksammat inlägg på Pegida Sveriges Facebooksida, där administratören i ett inlägg skrev ”vårt parti” om Sverigedemokraterna, väcktes spekulationer om att SD-medlemmar står bakom initiativet. Detta har dock förnekats av SD:s presstalesman och inlägget raderades senare.
Pegidas ansikte utåt, Henrik Rönnquist, menar att Pegida inte är rasister och att de inte heller har något emot enskilda muslimer, utan de är emot de ”radikala och våldsamma islamisterna”. Dock har Henrik Rönnquist gjort flera uttalanden som går i motsatt riktning, bland annat i podcasten ”Red ice radio” där han uttalar att: ”Det är naivt att tro vi svenska kristna människor kan leva sida vid sida med muslimer.”
Måndagen den 9 februari kommer detta antimuslimska initiativ att hålla sin första demonstration i Sverige. Måndagar är Pegidas specifika veckodag för demonstrationer och detta har pågått under flera måndagar i såväl Dresden som i andra europeiska städer.

Antirasistiska rörelser runt om i Europa har föregått med gott exempel och anordnat motdemonstrationer för att visa på att rasisterna inte är välkomna. Antirasister kommer att göra detta även i Sverige.
I skrivande stund har antirasister mobiliserat fler än 2 700 personer via Facebook med en knapp vecka kvar till demonstrationsdagen. Det är såklart av vikt att så många som möjligt kan delta och visa sitt motstånd mot rasismen.
Pegida är INTE folket. Antirasister över hela Europa måste försvara det mångkulturella samhället, stå upp för rättvisa över etnicitet och bekämpa varje initiativ till rasistiska rörelser som Pegida. ■

Johanna Andersson

Demonstration: Stoppa Pegida!

Stortorget i Malmö måndag 9/2 kl 18.00

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: