Fortsatta protester inom sjukvården i Region Skåne

Under våren har protesterna mot nedskärningarna och försämringarna inom sjukvården i Region Skåne blivit allt fler.

Sjuksköterskor på akut- och intensivvårdsavdelningar på sjukhusen i Kristianstad, Helsingborg och Malmö har sagt upp sig eller hotat med uppsägning i protest mot de dåliga arbetsförhållandena. Man kräver kortare arbetstider, bättre bemanning och högre löner.
Arbetsgivaren (region Skåne) har antingen avvisat kraven eller som i Helsingborg gått med på tillfälliga lönehöjningar över sommaren. Istället för att gå med på sjuksköterskornas krav väljer Region Skåne att lägga mer pengar på bemanningsföretag. Kostnaderna för inhyrda sjuksköterskor ökade till drygt 93 miljoner kronor under 2015, en ökning med 118 procent  jämfört med 2014.
Inför sommaren aviseras det som vanligt för stängda vårdavdelningar och minskad bemanning på sjukhusen, något som kommer att drabba patienterna.
Läget inom psykiatrin är ytterligare ett exempel på hur besparingarna inom vården drabbar patienterna. De senaste fem åren har antalet vårdplatser stadigt minskat inom den slutna psykiatrin. Kötiden för att få en remiss till fortsatt behandling hos psykolog/psykiater kan vara upp till ett år.
Exemplen kan göras flera: kötiderna till rehabilitering/behandlingar blir allt längre och operationsköerna växer. Patienter får ofta vänta länge för att få en tid till läkare på sin vårdcentral. Stressen och pressen på vårdpersonalen ökar och därmed hotas också patientsäkerheten.
Inför 2017 och 2018 aviseras fortsatta besparingar inom sjukvården, men även inom barnomsorgen och skolan. För att få en budget ”i balans” för kommunerna i Region Skåne talar man om både besparingar (nedskärningar) och skattehöjningar, något som kommer att drabba arbetande, arbetslösa och flyktingar hårdast.

De protester som hittills har ägt rum är tyvärr oorganiserade protester från ”golvet” utan aktivt stöd från fackföreningen. Uppsägningar kan vara ett sätt att protestera, men stoppar inte fortsatta besparingar inom vården, barnomsorgen och skolan.
För att verkligen stärka protesterna och sätta press på politikerna måste sjuksköterskor, undersköterskor, vårdbiträden, förskollärare, barnskötare och lärare i de olika fackförbunden, Vårdförbundet, Kommunal och lärarfacken, förenas i gemensam kamp.

Anders Wemmert
Rättvisepartiet Socialisterna och Offensiv säger:
• Stoppa nedskärningarna inom vården, skolan och omsorgen – 200 000 nya välfärdsjobb.
• 6-timmars arbetsdag med bibehållen lön.
• Riv upp privatiseringarna – kasta ut riskkapitalisterna från skolan, vården och omsorgen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: