Ingen ny vårdcentral i Staffanstorp om inte vårdbolag får plundra välfärden

Under en längre tid har vårdcentralen i skånska Staffanstorp dragits med stora problem att rekrytera allmänläkare och sjuksköterskor, vilket har lett till att vårdköerna har blivit allt längre. Patienterna får vänta ännu längre på att få en tid till läkarbesök eller besök till sjuksköterska.

Orsaken till detta är att vårdcentralen i Staffanstorp, liksom nästan alla andra vårdcentraler i Region Skåne, har ”problem med ekonomin”. I praktiken betyder detta att besparingarna inom sjukvården som har pågått under flera år nu börjar visa sig allt tydligare.

I år räknar Region Skåne med att två tredjedelar av alla vårdcentraler kommer att gå med underskott. Samtidigt som den offentliga sjukvården åläggs besparingar år efter år tjänar privata vårdföretag stora pengar. Skattepengar överförs från den offentliga vården till den privata där riskkapitalister plockar ut vinster som sedan placeras i exempelvis utländska brevlådeföretag.

Hälsovalet, som infördes i Skåne år 2009 med motiveringen att patienterna skulle kunna välja mellan privat och offentlig vård, är verktyget som gör det möjligt att överföra resurser från den offentligt finansierade sjukvården till den privata.

I Staffanstorp vill nu HMC, Hälsomedicinsk Center, öppna en ny vårdcentral. Det är ett privat vårdföretag med vårdcentraler i Landskrona, Hjärup och Lomma. De sätter dock upp villkor för att öppna. Om HMC inte tjänar tillräckligt med pengar, det vill säga får tillräckligt stor ersättning och patientbesök, kommer man inte att öppna någon vårdcentral. De vill alltså ha en så stor del som möjligt av de skattepengar som borde gå till den offentligt finansierade sjukvården.

HMC är inte unikt. Alla privata vårdföretag är välfärdsplundrare som försöker plocka ut en allt större vinst åt sina ägare.

Nu måste de protester som har tagit fart över hela landet fortsätta. Vårdfacken måste mobilisera sina medlemmar mot välfärdens plundrare. Personal och patienter måste ställa krav på en offentlig upprustning av välfärden.

Anders Wemmert

  • Kasta ut riskkapitalisterna från vården – riv upp privatiseringarna.
  • Stoppa nedskärningarna i sjukvård, skola, omsorg och övrig välfärdsverksamhet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: