Fortsatta attacker mot sjukvården i Skåne

Nya nedskärningar stundar i ett redan sargat Skåne. (foto: Maria Eklind / Flickr CC)

Protesterna mot de dåliga arbetsförhållandena inom barnsjukvården i Region Skåne fortsätter. Nu har 10 av 18 nattsjuksköterskor på Skånes universitetssjukhus i Malmö sagt upp sig i protest mot den dåliga arbetsmiljön.

Protesterna inleddes på sjukhusen i Kristianstad och Helsingborg där sjuksköterskorna tog strid för bättre arbetstider och bättre löner. I september ordnades en landsomfattande protestdag med möten och demonstrationer på 24 orter under parollen ”Slut på rean – en annan vård är möjlig”.

Nu har Region Skåne beslutat sig för att inte tillmötesgå sjuksköterskornas krav på bättre arbetsförhållanden med motiveringen att det skulle hota ”den svenska modellen” om man gav efter för sjuksköterskornas krav.

I klartext betyder detta att Region Skåne vill försöka stoppa protesterna med hjälp av vårdfacken och hänvisar till att massuppsägningarna är en ”otillåten stridsåtgärd” och att man skulle vara ”tvungen” att inrätta 300 nya tjänster om sjuksköterskorna fick igenom sina krav.

Eftersom detta inte är något som Region Skåne vill fortsätter man med sina så kallade ”effektiviseringar” (det vill säga nedskärningar) av vården. Ett exempel på detta är beslutet om att stänga en avdelning inom psykiatrin med 16 slutenvårdsplatser i Malmö.

Detta innebär att en redan svår situation med platsbrist och överbeläggningar försämras ytterligare. Patienter med behov av vård inom den slutna psykiatrin hänvisas nu istället till den redan hårt ansträngda psykiatriska öppenvården.

Rättvisepartiet Socialisterna deltar i och stödjer kampen mot försämringar och nedskärningar av den offentliga sjukvården. Nu måste kampen föras vidare. De anställda inom sjukvården måste ställa krav på sina respektive fackförbund, som Vårdförbundet och Kommunal, att kampen samordnas.

Facken måste ge sitt helhjärtade stöd till de anställdas krav på höjda löner och bättre arbetsvillkor samt mobilisera sina medlemmar mot arbetsgivarnas attacker.

För att det ska ske krävs att gräsrötterna inom och utanför facken tar kamp och pressar ledningen till detta.

Personal, patienter och facken måste ställa kraven:

  • Rusta upp välfärden.
  • Kasta ut riskkapitalisterna från välfärden – riv upp privatiseringarna.
  • Stoppa nedskärningarna i sjukvård, skola, omsorg och andra välfärdsverksamheter. ■

Anders Wemmert

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s