Skånemoderater positiva till SD-samarbete

Av Anders Wemmert

Efter att moderatledaren Anna Kindberg Batra öppnat upp för samarbete och förhandlingar med SD om en gemensam budget, trädde Skånemoderaternas ordförande Lars-Ingvar Ljungman fram i en intervju i P4 Malmöhus den 25 januari.

I intervjun säger han att han ser positivt på utspelet och säger att det är en linje som moderaterna i Skåne har drivit sedan valresultatet 2014. Då fick moderaterna 22,3 procent och SD 14,5 procent. Tillsammans hade de då 36,8 procent.
Socialdemokraterna fick i samma val 32,3 procent av rösterna. I flera kommuner i Skåne fick moderater och SD tillsammans över 40 procent av rösterna. Inte konstigt att M i Skåne har tryckt på för att öppna upp för samarbetet med SD.
”På kommunnivå har M och SD i Skåne redan börjat diskussioner i de frågor där de har förutsättningar att komma överens”, säger Lars-Ingvar Ljungman i intervjun. Han nämner dock inte vilka frågor.
I flera kommuner i Skåne skulle Allianspartierna kunna ta över tillsammans med SD, något som Skånemoderaterna har velat göra en längre tid men som ledningen för M hittills varit negativ till. Efter Kindberg Batras utspel har nu läget förändrats.
”Det har funnits ett tryck underifrån bland moderaterna i Skåne att samarbeta med SD”, säger Lars-Ingvar Ljungman.

Läget i Skåne speglar den utveckling vi ser i Sverige i stort: högern omgrupperar sig och regeringens politik spelar borgerligheten och rasisterna i händerna. För att möta detta behövs organisering och kamp mot rasismen och all högerpolitik. Även mot den högerpolitik som regeringen för. Det behövs ett nytt arbetarparti.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: