Högerpartier omgrupperar: M och SD samarbetar i Skåne

images-cms-image-000005247

Av Anders Wemmert

Ända sedan Moderatledaren Anna Kinberg Batra öppnade för samarbete mellan Moderaterna och Sverigedemokraterna har dessa båda partier närmat sig varandra mer och mer. Tydligast har detta varit i Skåne.

Skåne, Blekinge och Halland är starka fästen för SD som i en opinionsundersökning gjord mellan den 15 och 18 januari visar att drygt 28 procent skulle rösta på SD i Skåne och Blekinge om det vore val idag. Tillsammans skulle M+SD få egen majoritet i flera skånska kommuner.
Mot denna bakgrund är det inte konstigt att M i Hässleholm röstade fram SD:s kandidat Patrik Jönsson till vice ordförande i kommunfullmäktige, efter det att SD stött M:s kandidat Douglas Roth till ordförande. Även Liberalerna och Kristdemokraterna stödde M- och SD-kandidaterna. M + SD i Hässleholms kommunfullmäktige och kommunstyrelse är ett talande exempel på den omorganisering som pågår inom högern i Sverige.

I Trelleborg hölls lördagen den 4 mars en demonstration till stöd för polisen Peter Springare och hans rasistiska inlägg på Facebook av organisationen ”Folkets demonstration”, en högerextrem organisation med SD-medlemmar. Den öppet nazistiska organisationen Nordiska Motståndsrörelsen deltog också i demonstrationen.

Regeringen Löfvens anpassning till SD:s rasistiska politik med avskaffande av asylrätten, stängda gränser för flyktingar, jakt på och utvisning av flyktingar, ökade resurser för polisen att jaga flyktingar och invandrare överhuvudtaget, den fortsatta nedrustningen av den offentliga sektorn (sjukvård, skolor och omsorg), gynnar högerkrafterna i allmänhet och SD i synnerhet. S-regeringens politik har öppnat dörren för en högeroffensiv.
Men S-regeringens högerpolitik och de borgerliga partiernas relativa stärkande skapar också motkrafter.
I Sollefteå drivs kampen mot nedläggning av BB vidare, nätverket En Annan Vård är möjlig har genomfört protester över hela landet, sjuksköterskor kämpar för bättre arbetsvillkor, skolstrejker har organiserats i Stockholm, demonstrationer mot Trump, rasism och sexism har förekommit över hela landet, inför 8 mars förbereds demonstrationer och möten. Hamnarbetarna i Göteborg har strejkat – listan kan göras lång.
Nu behöver kampen mot högerpolitiken intensifieras! Årets 1 maj måste bli en kraftfull manifestation mot regeringens högerpolitik, mot borgarna och de öppet nazistiska grupperna.

Den nya M-SD-alliansen måste besvaras. Alla socialister (även inom socialdemokratin och SSU, inom Vänsterpartiet och Ung Vänster), fackligt aktiva, antirasister och alla som ser hotet måste mobilisera för ett återinförande av asylrätten, upprustning av välfärden, gemensam kamp för avtalsenliga löner, fasta jobb, bostäder, vård och utbildning för alla. Internationell solidaritet med arbetare och fattigas kamp mot förtryck, terrorism och krig. ■

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: