Nej till vinster i välfärden – en annan vård är möjlig

Kampen mot nedskärningar och andra försämringar inom sjukvården fortsätter. Närmast stundar vårdprotester den 3 september.

Den 20 augusti demonstrerade barnmorskor, övrig sjukvårdspersonal, patienter och anhöriga över hela landet till stöd för ockupationen av BB i Sollefteå samt för bättre förlossningsvård och bättre anställningsförhållanden för barnmorskor. I Malmö tågade cirka 250 personer från Möllevångstorget till Triangeln där barnmorskor höll tal, där man bland annat krävde att ansvariga politiker lyssnar på protesterna och tar sitt ansvar för kvalitén inom förlossningsvården. Sjukvårdspersonalen måste få anständiga arbetsvillkor och patienterna måste garanteras en säker och trygg vård.
Tyvärr kopplades inte dessa krav till kampen mot privatiseringen av sjukvården och kampen mot vinster i välfärden.

Privatiseringarna fortsätter och utarmningen av innehållet i vården likaså. Vård- och skolbolag kan fortsätta att ta ut vinster till sina aktieägare medan bristen på utbildade lärare i skolan och på utbildad sjukvårdspersonal ökar.
Landstingen runt om i Sverige håller på att införa något som man kallar ”Värdebaserad sjukvård”. Begreppet är en managementterm som förknippas med konsultfirman Boston Consulting Group (BCG). Internationellt används termen ”va-lue based performance” och inom vården termen ”värdebaserad vård”. Vad är då detta?
Argumentet att införa så kallad värdebaserad vård bygger på påståenden om hur illa det är ställt i sjukvården, att den offentliga sjukvården är för dyr, att personalen inte utnyttjas på ett effektivt sätt och att patienterna hamnar ”fel” i vården. Lösningen enligt BCG och nu också fler och fler landsting är att införa diagnosbaserade flöden, där diagnosen avgör vilket ”flöde” du hamnar i som patient. Detta innebär att patienter med en diagnos blir billigare än patienter med komplicerade sjukdomsbilder med flera diagnoser. De med komplicerade sjukdomsbilder får försämrad vård, de passar inte in i något flöde.

Med värdebaserad vård binds de ekonomiska resurserna till en diagnos och inte till patienters verkliga behov av en bra och effektiv vård. Diagnosen sätts i centrum, sjukvården fragmentiseras alltmer och helhetssynen slås sönder.
En bra offentlig sjukvård med patienten i centrum går inte att förena med olika managementteorier och olika typer av flöden. En god sjukvård för alla behandlar människor och inte diagnoser.

Den 3 september blir det åter en nationell demonstrationsdag under temat ”Slut på rean – en annan vård är möjlig”. Då måste protesterna stärkas och konkreta krav på kamp mot privatiseringar, nedskärningar och försämringar av arbetsvillkor inom sjukvården föras fram.
Slut upp den 3 september. Säg nej till vinster i välfärden – riv upp privatiseringarna. Stoppa nedskärningarna i skola, vård och omsorg. ■

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: