Företag svindlat Malmö på över 100 miljoner kronor – ledningen visste

Namnlöst-1

Foto: Rickard Westman

Minst två privata utbildningsföretag har fuskat i redovisningarna

Av Anders Wemmert

I samband med de flyktingar som kom till Europa och Sverige 2015 ökade behovet av resurser för sfi-tjänster markant i hela landet. Men privata bolag som bedriver sfi-undervisning har fuskat med redovisningen för att fylla sina egna fickor.

Malmö stad har sedan 2015 avtal med fem olika privata företag som ska sköta undervisningen i sfi och har sedan dess betalat ut cirka 100 miljoner kronor till dessa företag.
I avtalet med Malmö stad förbinder sig de olika företagen att tillhandahålla kvalitet i undervisningen. Bland annat garanterar man att minst 65 procent av lärarna ska vara behöriga att undervisa, vilket innebär att de ska vara behöriga sfi-lärare med lärarlegitimation och minst 60 högskolepoäng i svenska som andraspråk.

Nu visar en granskning att två av de bolag som bedriver sfi-undervisning regelbundet har fuskat med redovisningen till Malmö Stad. De två företagen är Hermods, som ägs av börsnoterade Academia, och utbildningsbolaget Astar, som ägs av Thoréngruppen.
Dessa två företag har inte haft behöriga lärare i den grad som avtalet föreskriver. Hermods har angett att man har haft 15 av 25 lärare som har varit behöriga, men i själva verket har bara 5-9 av 16-20 lärare varit behöriga. Flera av de lärare som Hermods har uppgett undervisar i sfi har i själva verket arbetat med andra uppgifter på annat håll. Fuskandet har pågått med ledningens goda minne!
Astar har fuskat med redovisningen av lärarbehörigheten på samma sätt. De senaste 5 månaderna har Astar fuskat till sig 7,7 miljoner kronor av Malmö stad. Men trots att fusket upptäcktes redan 2015 valde Malmö Stad att förlänga kontraktet med Astar, som fram till idag har fått nästan 100 miljoner kronor i ersättning av Malmö stad.

Malmö stad har polisanmält Thoréngruppen och överväger att anmäla även Academia för fusket. Dessutom granskas nu de tre övriga privata undervisningsföretagen, Alfa CE, Miroi och Hadar.
Malmös socialdemokratiska kommunalråd Karin Stjernfeldt Jammeh kommenterar det som har hänt med att hon är förbannad på dessa företag som skor sig på skattebetalarnas bekostnad. Men hon ifrågasätter inte att vinstdrivande privata undervisningsbolag bedriver verksamhet. Det är bra med sund konkurrens med hederliga privata skolföretag tycker hon. Dock har nu Malmö stad avbrutit den upphandling av sfi-undervisning med de två företagen som skulle ha gällt från den 1 augusti.
Det som hände i Malmö är ingen isolerad händelse. När stat, kommuner och landsting släpper in privata bolag i skolor, vården och omsorgen, öppnas dörrarna för dessa bolag att sko sig på skattepengar, att plocka ut vinster till sina aktieägare, fuska med redovisningar till kommuner och landsting och att sätta aktieägarnas intressen främst. Samtidigt monteras den offentliga vården, skolan och omsorgen gradvist ner.

Rättvisepartiet Socialisterna kräver:
• Bort med vinster i välfärden.
• Riv upp privatiseringarna.
• Stoppa nedskärningarna i skola, vård och omsorg. ■

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: