Motståndet fortsätter mot mineraljakten på Österlen

1324 s04 image2 kopia 2

Stormöte med 60 deltagare • Över 2000 skrivit på namninsamlingen

Av Anders Wemmert

Det engelskregistrerade företaget Scandivanadium Ltd som vill utvinna Vanadium på Österlen i Skåne har nu fått tillstånd att provborra på 11 områden på Österlen av Bergstaten. Området omfattar sammanlagt cirka 20 000 hektar, vilket motsvarar cirka 200 kvadratkilometer.

images_cms-image-000006828

Områdena ligger i Ystads, Simrishamns, Tomelillas och Hörbys kommuner och innefattar jordbruksmark och naturreservat. För 20 år sedan ville ett annat företag bryta zink i ungefär samma områden och för 10 år sedan ville Shell provborra efter olja. Båda gångerna stoppades planerna av stora protester från befolkningen och organisationer mot exploateringen. Den samlande parollen då var ”Inga gruvor på Österlen”.

Nu är det alltså dags igen. Denna gång vill företaget Scandivanadium Ltd provborra efter vanadium (även kallat ”det nya guldet”) och på sikt utvinna denna metall i öppna dagbrott. Vanadium används vid tillverkning av batterier. Man vet att lagren av alunskiffer innehåller både zink, olja och vanadium, men även giftiga tungmetaller. Dessa skulle vid en eventuell exploatering frigöras av brytningen och komma ut i naturen och i grundvattnet.

För att extrahera vanadium måste man frigöra alunskifferlagren och tvätta ur vanadiumet. Lakvattnet och alunresterna kommer att innehålla uran och andra giftiga tungmetaller. Gruvverksamhet i dagbrott innebär stora och oåterkalleliga ingrepp i naturen, ingrepp som innebär skövling av skog, ängar och jordbruksmark.

Företaget Scandivanadium har gått ut med information till befolkningen i de områden som man nu i praktiken har inmutat, att en eventuell gruvverksamhet inte kommer att påverka miljön (!).

Man behöver bara lyfta blicken till Finland där brytningen av vanadium i Talvivaaragruvan ledde till en av Finlands största miljökatastrofer i modern tid. Giftigt lakvatten läckte ut i miljön från otäta lakningsdammar. Både dagbrottet i Talivaara och Aitikgruvan utanför Gällivare är exempel på miljöförstöring av stora mått.

Det finns stora pengar att tjäna för företag som vill utvinna metaller i Sverige. Vid en eventuell exploatering av vanadiumet på Österlen skulle berörda kommuner få noll procent av företagets vinster, staten skulle få 0,5 procent, markägaren 0,15 procent och företaget (i detta fall Scandivanadium) 99,8 procent!

Man förstår att Scandivanadium beskriver Vanadium som det nya guldet.

Den 23 oktober hölls ett informationsmöte på Mariavalls kloster som ligger i ett av de områden där Scandivanadium vill börja borra. Drygt 60 personer slöt upp för att informera sig om det nuvarande läget och diskutera hur man ska gå vidare för att stoppa exploateringen. Det har bildats ett nätverk, VetoNu, som driver kraven ”Stoppa mineraljakten” och ”Vetorätt för kommuner, landsting och urbefolkning mot exploatering”.

Dessutom kräver man en ändring av Minerallagen som ligger till grund för tillståndsgivning vid provborrningar och eventuell senare utvinning/exploatering. Man vill att lagen skärps så att det ställs betydligt större krav på de företag som ansöker om tillstånd att provborra.

VetoNu har också dragit igång en namninsamling mot mineraljakten och exploateringen som hittills samlat in över 2 000 namn.

Kampen mot Scandivanadium har alltså bara börjat. Nu måste man gå vidare med proteser och åtgärder som stoppar Scandivanadiums planer.

Rättvisepartiet Socialisterna stöder kampen mot de privata gruvintressena, mineralexploatering och miljöförstöring. Vi säger:
• Inga gruvor på Österlen.
• Stoppa mineraljakten.
• Vetorätt mot gruvbrytning.
• Offentligt ägande av naturresurserna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: