Alliansen överför skattemedel till privata sektorn

images7ccms-image-000006662

Av Anders Wemmert

Knappt har det nya borgerliga styret hunnit sätta sig vid makten i Region Skåne förrän man meddelar att man vill höja landstingsskatten med 49 öre. I förra numret av Offensiv skrev vi om att Alliansen vill ”skuldsanera” Region Skånes ekonomi som man anser har hamnat i en ”lyxfälla”.

Nu meddelar ordföranden Carl Johan Sonesson (M) att ”operation skuldsanering” ska inledas. Detta ska ske genom en skattehöjning av landstingsskatten med 49 öre.
Pengarna ska användas till att betala av skulder på lån för investeringar som Region Skåne har gjort sedan 2015 för att, som Carl Johan Sonesson säger, ”budgeten ska bli laglig”. Laglig blir budgeten om man får ett budgeterat överskott på 1 miljard kronor 2019.

Verkligheten visar vad som menas med skuldsanering och laglig budget. Alliansen planerar att använda skattepengarna som man får in (cirka 1,4 miljarder extra) till att betala tillbaka lån till privata långivare, det vill säga en överföring av skattepengar från det allmänna till den privata sektorn.
Inte ett öre av pengarna kommer att investeras i verksamheten, utan den ska enligt Alliansens plan rensas på kostnader.
Som vi tidigare har skrivit kommer detta att betyda stora besparingar i sjukvården, inga löneökningar, personalnedskärningar, inställda operationer, stängda avdelningar och så vidare.

Det betyder dessutom fortsatt ökade kostnader för inhyrd personal – pengar som går till privata sjukvårdsföretag. Pengar som borde gå till bättre löner och anställningsvillkor för sjukvårdspersonal.

Rättvisepartiet Socialisterna säger:
• Stoppa överföringarna av offentliga medel till privata företag.
• Nej till vinster i välfärden.
• Riv upp privatiseringarna.
• Stoppa nedskärningarna i skola, vård och omsorg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: