Hamnarbetarstrejken: ”Vi kommer inte att ge oss”

20084945-5B3C-4F12-8A21-DF16AB6796D2
Hamnarbetarförbundet sade nej till medlingskommissionens ”nya” förslag till överenskommelse mellan Hamnarbetaförbundet och Svenska Hamnar, som i princip är det tidigare förslaget i ännu en ny förpackning.
Rättvisepartiet Socialisterna och tidningen Offensiv var på plats under punktstrejken mellan klockan 07:00 och 09:00 i Malmö hamn imorse.

– Vi sade nej eftersom medlarna har lagt fram exakt samma bud för fjärde gången, säger Henrik Collvin, ordförande för avd 30 av Svenska Hamnarbetarförbundet i Malmö, och fortsätter:

– Det nya budet är en kopia av de gamla förslagen bara med några ändrade ord, men innebörden är samma. Vi kräver fortfarande rätt till lokala förhandlingar för våra medlemmar vad gäller löner, arbetsmiljö och arbetstider och vi kräver rätt till kollektivavtal för våra medlemmar.

Stödet för hamnarbetarnas kamp ökar för varje dag, bland annat från fackföreningar i Spanien, Belgien och Portugal, men även från fackliga avdelningar i Sverige.

– Vi kommer att fortsätta våra punktstrejker tills vi vunnit vår kamp, säger Henrik Collvin och får medhåll av hamnarbetarna Peter Ohlin och Magnus Arwidson.

– Det här handlar om principer för oss och vi är beredda att kämpa hur länge som helst, menar de.

Denna vecka fortsätter punktstrejkerna i Malmö och Helsingborg måndag till och med torsdag den 21 februari och kommande vecka har man varslat om punktstrejk på onsdag den 27 februari i Malmö.

Det faktum att arbetsgivarna dragit tillbaka sitt lockoutvarsel tror Henrik Collvin beror på att arbetsgivarna dels vill framställa sig själva som ”ansvarstagande”, dels att deras egna lockouter, som är mycket mera omfattande än punktstrejkerna, nu har börjat drabba dem själva.

– Dessutom vill man utmåla hamnarbetarna som oansvariga, men vi slåss för våra fackliga rättigheter och principer. Vi har vunnit tillbaka en del genom vår kamp, bland annat rätt till skyddsombud samt rätt till facklig tid. Kampen lönar sig, menar Henrik.

På frågan om vad man anser om regeringens vilja att påskynda den nya lagen som inskränker strejkrätten säger både Peter Ohlin och Manus Arwidson att om lagen går igenom är det som att vrida tillbaka klockan 80 år i tiden.

– Det liknar nästan Ådalen 1931, säger Peter, som får medhåll av Henrik Collvin som säger att ”Förslaget hör hemma i papperskorgen”.

Rättvisepartiet Socialisterna och Offensiv ger sitt fulla stöd till Hamnarbetarförbundets kamp för ett riktigt kollektivavtal och för rätten till en egen fackförening.

Anders Wemmert

 

Så stödjer du hamnarbetarstrejken:

• Skriv stöduttalanden från din fackklubb, eller annan organisation till kansli@hamn.nu
• Stöd Hamnarbetarförbundets konfliktkassa: swish 123 132 1959 eller bg 177-9750
• Påverka opinionen, skriv insändare eller sprid flygblad (går att ladda ned på Hamn.nu)

> Läs alla våra artiklar om hamnstrejken och facklig kamp här

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: