Hamnarbetarförbundet svarar massiv lockout med fullskalig strejk

Hamnarbetarnas strejk för rätten till kollektivavtal har nu pågått sedan den 23 januari.

Punktstrejker har genomförts i många hamnar runt om i landet, däribland Stockholm, Malmö, Göteborg, Sundsvall, Luleå, Karlskrona med flera.

Stödet för hamnarbetarnas kamp ökar. Stöduttalanden från fackliga avdelningar runt om i Sverige kommer in varje dag, men det kommer också stöduttalanden från fackföreningar i Spanien, Belgien och Portugal.

Hamnarbetarna strejkar för viktiga fackliga principer: Rätten till kollektivavtal, rätten till lokala förhandlingar om löner, arbetstider och arbetsmiljö.

Nu har arbetsgivarsidan valt att trappa upp konflikten genom att från den 6 mars till den 31 juli ta ut en omfattande lockout mot hamnarbetarna.

Lockouten innebär löneavdrag på schemalagda fridagar, trots att arbetstagaren arbetat full arbetstid – ett de facto avdrag på månadslönen. Den innebär också blockad mot övertidsarbete, nyanställning och inhyrning av förbundets medlemmar. Det är en rejäl upptrappning från arbetsgivarsidan.

Erik Helgesson som sitter i Hamnarbetarförbundets förbundsstyrelse kommenterar upptrappningen till Offensiv med att arbetsgivarna vill tömma Hamnarbetarnas strejkkassor och knäcka fackföreningen.

I en kommentar på Hamnarbetarförbundets hemsida skriver de också: ”Vår inställning är att lockouten på fridagar kan vara en olovlig stridsåtgärd, och att även det angivna syftet med åtgärden ska bestridas. Det innehåller ett påstående om att vi inte följer svenska arbetsrättsregler, och är i sak fel.

Det är arbetsgivarorganisationen som kräver avsteg från lagen genom att Hamnarbetarförbundet ska utestängas från lokala förhandlingar.”

Svaret från hamnarbetarfacket kom den 27 februari: fullskalig strejk i alla hamnar. Det är helt rätt motdrag mot arbetsgivarnas och näringslivets allt mer aggressiva upptrappning mot de strejkande.

Stödet till hamnarbetarnas kamp blir allt mer viktigt. Kampen gäller inte bara rätten till kollektivavtal, utan är en principiell kamp för fackliga rättigheter, strejkrätt och och anställningssskydd.

Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna stöder hamnarbetarnas strid fullt ut.

Så kan du stödja hamnarbetarnas strejk:

• Skriv stöduttalanden från din fackklubb, arbetsplats eller annan organisation till kansli@hamn.nu.

• Stöd Hamnarbetarförbundets konfliktkassa: via bg 177-9750 eller swish 123 132 1959.

• Påverka opinionen, skriv insändare – hämta information och material på Hamn.nu.

Av Anders Wemmert

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: