KD och SD kryper allt närmre varandra

Kristdemokraterna har gått framåt de senaste månaderna i alla opinionsundersökningar. Novus undersökning som publicerades i början av april baserad på telefonintervjuer med 3 688 personer visade att KD har stöd av 10,6 procent av väljarna. Tillsammans med M och SD har dessa högerpartier 46,2 procent av väljarna.

Nu vädrar KD ny morgonluft och planerar med sin högerpolitik för nya attacker mot invandrare, strejkande arbetare, kvinnor och ungdomar. KD:s anpassning till SD:s politik, som nästan kopieras rakt av, blir allt mer uppenbar. ”Svenska värderingar” ska gälla i samhället; flyktingar ska anpassa sig till ”svenska kristna värderingar”. Man öppnar också för samarbete med SD.

M:s partiledare Ulf Kristersson gav också uttryck för det när han i förra veckan menade att ”integrationen är en enkelriktad process”; man ska ”förstå våra kulturella koder, förstå våra lagar”.

Kvinnorna attackeras av KD genom att familjen och dess värderingar framhålles som ideal. Arbetarrörelsen attackeras genom att KD vill införa en politik med ökad lönespridning. Man stödjer förslag om att införa begränsningar i strejkrätten.

KD säger sig värna om sjukvården, skolan och äldreomsorgen genom att vilja utöka den privata sjukvården, tillåta flera privata skolor och privata alternativ inom äldreomsorgen. Fritt fram för ytterligare vinster i välfärden och därmed ytterligare plundring av det offentliga!

Man vill också ha fler poliser, flera privata ordningsvakter och vaktbolag, mer pengar till försvaret och utökad kameraövervakning.

Borgerlig nationalism, rasism, religion med politiska förtecken och generell högerpolitik går hand i hand.

Det blir allt viktigare att mobilisera mot högerpolitiken och attackerna på flyktingar, invandrare, fackföreningsrörelsen, kvinnorörelsen och på välfärden och miljön, med mera.

Det behövs samlad kamp mot högerpolitiken i vilken form den än framträder och ett nytt socialistiskt kämpande alternativ. ■

Av Anders Wemmert

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: